Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste znali?

Da li ste znali?

Zašto je Isusovo ophođenje s gubavcima bilo neobično?

Judejci iz drevnog doba su se plašili jednog oblika gube uobičajenog u njihovo vreme. Ta užasna zarazna bolest je mogla napasti nerve obolele osobe, što je vodilo do trajnih oštećenja. Takođe je mogla postepeno unakaziti njeno telo. Bila je to neizlečiva bolest. Oni koji bi oboleli od nje živeli su u karantinu i morali su upozoravati druge da im se ne približavaju (Levitska 13:45, 46).

Judejske verske vođe su, pored onoga što je stajalo u svetim spisima, sastavile dodatan spisak pravila kako treba postupati u slučaju gube. To je gubavcima dodatno otežavalo život. Na primer, prema rabinskim propisima, niko nije smeo prići gubavcu bliže od dva metra. A ako je vetar duvao, odstojanje je moralo biti čak 45 metara. Neki izučavaoci Talmuda su biblijski zahtev da gubavci budu „izvan logora“ protumačili tako da oni ne smeju biti u krugu gradskih zidina. Tako je jedan rabin, svaki put kada bi video gubavca u gradu, počeo da baca kamenje na njega i viče: „Vrati se odakle si došao da ne bi i druge onečistio!“

Isus je bio potpuno drugačiji! On nije terao gubavce od sebe, već je bio spreman da ih dotakne, pa čak i da ih izleči (Matej 8:3).

Na osnovu čega su judejske verske vođe dopuštale razvod?

Potvrda o razvodu iz 71/72 n. e.

Razvod je bio predmet rasprave među verskim vođama u prvom veku nove ere. Zato su jednom prilikom neki fariseji pitali Isusa: „Da li čovek sme da se razvede od svoje žene iz bilo kog razloga?“ (Matej 19:3).

Prema Mojsijevom zakonu, čovek je mogao da se razvede od žene ako je „na njoj našao nešto nedolično“ (Ponovljeni zakoni 24:1). U Isusovo vreme, među rabinima su nastala dva pravca koja su različito tumačila taj zakon. Samajev pristup je bio stroži — smatrao je da je jedini opravdan razlog za razvod „nečasno ponašanje“, to jest preljuba. S druge strane, Hilel je učio da čovek može da se razvede zbog bilo koje bračne nesuglasice, pa i za sitnicu. Na primer, čovek je mogao da se razvede od žene ako joj ne bi uspela večera ili ako bi našao privlačniju ženu.

Kako je Isus odgovorio na pitanje koje su mu postavili fariseji? Otvoreno je rekao: „Ko se razvede od svoje žene, osim zbog bluda, i oženi se drugom, čini preljubu“ (Matej 19:6, 9).