Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Bolji život već sada

Bolji život već sada

USKORO više niko neće biti bolestan, niko neće stariti i umirati. Ali život je i dalje surov i pun problema. Kako da već sada budemo zadovoljni životom koliko god je to moguće? Biblijski saveti će nam pomoći u tome. Osmotrimo neke od životnih problema i šta nam Biblija savetuje da radimo.

KAKO BITI ZADOVOLJNIJI ŽIVOTOM

Biblijski savet: „Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu, nego budite zadovoljni onim što imate“ (Jevrejima 13:5).

Danas postoji toliko toga što nam se predstavlja kao nešto bez čega ne možemo da živimo. Ali Biblija kaže da možemo biti zadovoljni onim što imamo. Kako da to postignemo?

Nemojte voleti novac. Mnogi bi za novac uradili sve, čak i po cenu toga da izgube zdravlje, porodicu, prijatelje, obraz i dostojanstvo (1. Timoteju 6:10). Zar je to vredno tolike žrtve? Čak i da se obogati, čovek koji voli novac neće biti zadovoljan (Propovednik 5:10).

Cenite ljude više nego stvari. Ruku na srce, materijalne stvari imaju svoje mesto u našem životu. Ali ne mogu nas voleti stvari, već ljudi. Ono što će nam zaista obogatiti život jesu pravi prijatelji (Poslovice 17:17).

AKO SLUŠAMO BIBLIJSKE SAVETE, ŽIVOT NAM VEĆ SADA MOŽE BITI BOLJI

KAKO SE NOSITI S LOŠIM ZDRAVLJEM

Biblijski savet: „Veselo srce deluje dobro kao lek“ (Poslovice 17:22).

Radost nam poput dobrog leka pomaže da lakše nosimo svoje zdravstvene probleme. Ali kako da budemo radosni pored slabog zdravlja?

Budite zahvalni. Ako stalno razmišljamo o svom zdravstvenom stanju, uvek ćemo se osećati loše (Poslovice 15:15). Ali Biblija nas savetuje da budemo zahvalni (Kološanima 3:15). Treba da naučimo da cenimo dobre stvari u životu, ma koliko obične da se čine. Prelepi zalazak sunca, blagi povetarac, osmeh nekog ko nam je drag – sve to čini život lepšim.

Radite nešto za druge. Biblija kaže da „više usrećuje davanje nego primanje“ (Dela apostolska 20:35). Možda nas zdravlje ne služi dobro, ali kad osetimo da drugi cene ono što radimo za njih, to nas ispunjava i skreće nam misli s problema. Kada drugima činimo dobro i mi se osećamo bolje.

 KAKO OJAČATI BRAK

Biblijski savet: Prosudite „šta je najvažnije“ (Filipljanima 1:10).

Bračni parovi koji malo vremena provode zajedno u opasnosti su da se udalje. Muževi i žene su mudri ako daju prioritet svom braku, koji za njih treba da bude jedna od najvažnijih stvari u životu.

Radite stvari zajedno. Nemojte voditi zasebne živote, već planirajte da stvari obavljate zajedno. „Bolje je dvojici nego jednome“, kaže Biblija (Propovednik 4:9). Zajedno možete kuvati, vežbati, sesti i popiti nešto ili uživati u nekom hobiju.

Izražavajte ljubav. Biblija podstiče muževe i žene da se vole i poštuju (Efešanima 5:28, 33). Osmeh, zagrljaj ili poklončić mnogo znače i mogu ojačati brak. Naravno, nežne dodire i intimne odnose treba da sačuvamo samo za svog bračnog druga (Jevrejima 13:4).