Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE

Kad umre neko koga ste voleli

Kad umre neko koga ste voleli

„Bog zna zašto je to dobro. Nemoj da plačeš...“

Ove reči je žena po imenu Bibi čula od svoje prijateljice koja je pokušala da je uteši na sahrani njenog oca, koji je poginuo u saobraćajnoj nezgodi.

Bibi je bila veoma bliska s ocem. Zato su je reči njene prijateljice više zabolele nego utešile. „Njegova smrt mi je donela samo bol, ništa dobro“, stalno je ponavljala. Godinama kasnije, kada je u jednoj knjizi pomenuto ono što je doživela, bilo je jasno da Bibi još uvek nije prebolela očevu smrt.

Kao što je bilo u Bibinom slučaju, ponekad je potrebno mnogo vremena da se pobedi bol, posebno ako smo bili veoma bliski sa osobom koju smo izgubili. Zato je sasvim logično što se u Bibliji za smrt kaže da je „neprijatelj“ (1. Korinćanima 15:26). Ona nemilosrdno ulazi u naš život, često kad smo potpuno nespremni, i oduzima nam drage osobe. Nema čoveka koga smrt na neki način nije pogodila. Zato nije neobično što nam je toliko teško da prihvatimo smrt i sve što ona nosi.

Možda ste se i vi pitali: Koliko je vremena potrebno da se preboli nečija smrt? Kako se izboriti sa žalošću? Kako mogu utešiti one koji su izgubili nekog? Postoji li nada za one koji su umrli?