Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kad ste ozbiljno bolesni

Kad ste ozbiljno bolesni

„Kad sam saznala da imam rak pluća i debelog creva, osećala sam se kao da mi je izrečena smrtna presuda. Ali kada sam stigla kući od lekara, pomislila sam: ’Nisam baš ovo očekivala, ali moram da nađem način kako da se borim s tim.‘“ (Linda, 71)

„Patim od jednog teškog oboljenja koje pogađa nerve na levoj strani lica. Ponekad padnem u depresiju zbog jakog bola. Često sam se osećala usamljeno i čak pomišljala na samoubistvo.“ (Eliz, 49)

AKO vi, ili neko ko vam je blizak, patite od bolesti koja može imati smrtni ishod, znate koliko je to stresno. Pored borbe s bolešću, tu je i borba sa osećanjima poput straha i zabrinutosti. Situaciju još više mogu otežati stresni odlasci kod lekara, poteškoće u dobijanju adekvatne terapije i pokrivanju troškova lečenja, kao i neželjena dejstva nekog leka. Psihički pritisak koji nastaje usled svega toga može biti gotovo neizdrživ.

Šta vam može pomoći? Mnogima najveću utehu donosi oslanjanje na Boga putem molitve  i čitanje utešnih stihova iz Biblije. Takođe im mnogo znače ljubav i podrška porodice i prijatelja.

ŠTA MOŽE POMOĆI

„Suoči se s bolešću s verom u Boga i on će ti pomoći da istraješ“, kaže 58-godišnji Robert. „Moli se Jehovi. Reci mu kako se osećaš. Moli ga za sveti duh. Moli ga za to da zbog svoje porodice budeš jak i da se dostojanstveno boriš s bolešću.

„Mnogo znači kada ti članovi porodice pružaju podršku, kada su uz tebe. Svaki dan me neko pozove telefonom da me pita kako sam. Hrabre me prijatelji s raznih strana. Oni mi stvarno mnogo znače i pomažu mi da idem dalje.“

Ako idete u posetu bolesnom prijatelju, imajte na umu ono što kaže Linda: „Osoba koja je bolesna verovatno želi da vodi što normalniji život i možda nije uvek raspoložena da priča o bolesti. Zato razgovarajte s njom o uobičajenim temama.“

Uz snagu od Boga i utehu iz Svetog pisma, kao i podršku porodice i prijatelja, možete zadržati pozitivan stav prema životu, čak i ako patite od ozbiljne bolesti.