Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kad mislite da ne možete dalje

Kad mislite da ne možete dalje

„Ta osećanja me nisu napuštala“, priča Adrijana iz Brazila. „Zato sam zaključila da je najbolje da oduzmem sebi život.“

DA LI ste se ikada osećali toliko loše da ste izgubili volju za životom? Ako jeste, onda verovatno možete da razumete kako se Adrijana osećala. Ona je imala težak oblik anksioznosti i borila se s tugom i beznađem. Ustanovljeno je da pati od kliničke depresije.

Čovek iz Japana po imenu Kaoru brinuo je o svojim bolesnim, ostarelim roditeljima. „U to vreme sam na poslu bio pod ogromnim pritiskom“, objašnjava on. „S vremenom sam izgubio apetit i imao sam ozbiljnih problema sa snom. Počeo sam da pomišljam da je smrt jedino rešenje za moje probleme.“

Odžebodi iz Nigerije kaže: „Stalno sam bio na ivici suza, pa sam počeo da razmišljam o tome kako da okončam život.“ Na sreću, Odžebodi, Kaoru i Adrijana nisu sebi oduzeli život. Ali svake godine na stotine hiljada ljudi to ipak učini.

GDE MOŽETE PRONAĆI POMOĆ

Većina onih koji počine samoubistvo jesu muškarci, a mnoge od njih je bilo sramota da zatraže pomoć. Međutim, Isus je rekao da bolesnima treba lekar (Luka 5:31). Ako imate osećaj da ne možete dalje, nemojte se stideti da se obratite za pomoć. Mnogima koji pate od depresije lekarska pomoć pomaže da se bore. Odžebodi, Kaoru i Adrijana dobili su stručnu pomoć i sada im je mnogo lakše.

U lečenju depresije, lekari mogu prepisati lekove, primeniti terapiju razgovorom, ili i jedno i drugo. Onima koji boluju od depresije takođe mnogo znači podrška članova porodice i prijatelja koji su brižni, strpljivi i puni razumevanja prema njima. Najbolji prijatelj je Bog Jehova, koji nam na divan način pomaže preko svoje Reči, Biblije.

POSTOJI LI TRAJNO REŠENJE?

Onima koji pate od depresije često je potrebno dugotrajno lečenje. Takođe možda moraju da promene nešto u svom životu kako bi se uspešno borili s bolešću. Međutim, svi oni se mogu nadati boljoj budućnosti, kao i Odžebodi, koji kaže: „Jedva čekam da se ispune reči iz Isaije 33:24, gde se govori da će doći vreme kada niko na zemlji neće reći: ’Bolestan sam.‘“ Neka i vas teši Božje obećanje o novoj zemlji na kojoj više neće biti bola (Otkrivenje 21:1, 4). To obećanje se odnosi i na mentalni i emocionalni bol. Osećanja koja vas sada muče biće stvar prošlosti. Nikada se više neće „u sećanje vraćati niti će se u srcu javljati“ (Isaija 65:17).