Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kad se dogodi prirodna katastrofa

Kad se dogodi prirodna katastrofa

„Kad smo videli posledice katastrofe, bili smo očajni. Sve što smo imali odnele su bujice blata i vode.“ (Endru, Sijera Leone)

„Nakon uragana smo otišli do naše kuće. Ništa nije ostalo. Zanemeli smo od šoka. Moja ćerka je pala na kolena i počela da plače.“ (Dejvid, Devičanska ostrva)

AKO ste preživeli neku katastrofu, sigurno znate šta znači doživeti šok, nevericu, zbunjenost, uznemirenost i noćne more. Mnogi koji su prošli kroz to toliko su bili obeshrabreni i iscrpljeni da su izgubili volju za životom.

Ako ste usled neke nepogode izgubili sve što ste imali, možda osećate da nemate snage da idete dalje. Možda vam se čini da više nemate razloga da živite. Međutim, Biblija vam može pomoći da se uverite da je život vredan življenja i da steknete nadu u bolju budućnost.

POZNAVANJE BIBLIJSKE ISTINE ULIVA NADU

U Propovedniku 7:8 piše: „Bolji je kraj stvari nego početak.“ Možda vam nakon katastrofe sve izgleda crno. Ali ako se strpljivo trudite da vratite život u normalu, stanje se može popraviti.

Biblija proriče da će doći vreme kada se „više neće čuti plač niti žalosna vika“ (Isaija 65:19). To će se ostvariti kada zemlja pod Božjim Kraljevstvom postane raj (Psalam 37:11, 29). Prirodne katastrofe biće stvar prošlosti. Ljude više neće mučiti bolna sećanja i traume jer Svemoćni Bog obećava: „Ono što je pre bilo neće se u sećanje vraćati niti će se u srcu javljati“ (Isaija 65:17).

Zamislite samo! Stvoritelj želi da vam da „budućnost i nadu“ – život u miru pod Božjim Kraljevstvom (Jeremija 29:11). Da li vam to saznanje može pomoći da vratite volju za životom? Sali, citirana u uvodnom članku, kaže: „Ako se podsećamo na sve divne stvari koje će Božje Kraljevstvo učiniti za nas u budućnosti, biće nam lakše da prošlost ostavimo za sobom i da se borimo sa onim što sada doživljavamo.“

Da li biste želeli da saznate više o tome šta će Božje Kraljevstvo uskoro učiniti za ljude? To vam može pomoći da se uverite da je, uprkos onome što ste doživeli, vaš život vredan življenja. Dok ne dođe vreme kada više neće biti prirodnih katastrofa, Biblija vam svojim savetima može pomoći da vratite život u normalu. Sledi nekoliko takvih saveta.