Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | ZAŠTO JE ISUS MORAO DA UMRE?

Da li je zaista bilo tako?

Da li je zaista bilo tako?

U proleće 33. n. e., pogubljen je Isus iz Nazareta. Lažno je optužen za pobunu, okrutno pretučen i pribijen na stub. Izdahnuo je u užasnim bolovima. Ali Bog ga je vratio u život. Nakon 40 dana bio je uznesen na nebo.

Opis ovih začuđujućih događaja nalazimo u četiri jevanđelja u grčkom delu Svetog pisma, koji se obično naziva Novi zavet. Da li su se ti događaji zaista desili? To pitanje je veoma važno. Ako nisu, hrišćanska vera je bezvredna, a nada u večni život u raju samo puki san (1. Korinćanima 15:14). S druge strane, ako jesu, onda nas čeka divna budućnost. Dakle, važno je znati da li su jevanđelja istinit zapis.

ŠTA GOVORE ČINJENICE

Za razliku od mitova i legendi, jevanđelja su tačna i puna detalja. Na primer, ona sadrže imena brojnih stvarnih mesta, od kojih mnoga možemo i danas obići. Pominju se stvarne osobe, čije postojanje su potvrdili i istoričari (Luka 3:1, 2, 23).

 Samog Isusa pominju svetovni pisci iz prvog i drugog veka. * Način na koji je umro, opisan u jevanđeljima, odgovara metodama pogubljenja koje su Rimljani koristili u to vreme. Štaviše, događaji su prikazani tačno i iskreno, čak i kada su otkrivali loš stav Isusovih učenika (Matej 26:56; Luka 22:24-26; Jovan 18:10, 11). Sve to nedvosmisleno potvrđuje da su pisci jevanđelja bili pošteni i tačni kada su pisali o Isusu.

ŠTA SE MOŽE REĆI O ISUSOVOM USKRSENJU?

Iako uglavnom niko ne dovodi u pitanje da je Isus živeo, neki sumnjaju da je uskrsnuo. Čak ni njegovi apostoli u prvi mah nisu poverovali u to (Luka 24:11). Međutim, svaka sumnja je bila otklonjena kad su oni i drugi učenici videli Isusa u više navrata. Jednom prilikom je čak bilo više od 500 očevidaca (1. Korinćanima 15:6).

Isusovi učenici su i po cenu da budu uhapšeni i pogubljeni hrabro objavljivali Isusovo uskrsenje svima, čak i onima koji su ga pogubili (Dela apostolska 4:1-3, 10, 19, 20; 5:27-32). Da li bi svi ti učenici bili toliko hrabri da nisu bili potpuno uvereni da je Isus uskrsnuo? Upravo zahvaljujući tom njihovom uverenju, hrišćanstvo i njegove ideje proširili su se po celom svetu.

Ono što u jevanđeljima piše o Isusovoj smrti i uskrsenju ima sva obeležja autentičnog, istorijskog teksta. Ako ih pažljivo osmotrite, uverićete se da se sve što je opisano u njima zaista dogodilo. Vaše uverenje će biti još jače kad budete razumeli zašto se sve to dogodilo. O tome će biti reči u sledećem članku.

^ odl. 7 Tacit, rođen oko 55. godine, pisao je da je „Hristos, po kome su [hrišćani] dobili svoje ime, bio na surov način pogubljen tokom vladavine Tiberija, od ruku jednog od njegovih prokuratora, Pontija Pilata“. O Isusu su takođe pisali i Svetonije (prvi vek), jevrejski istoričar Josif Flavije (prvi vek) i Plinije mlađi, namesnik Vitinije (početak drugog veka).