Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li je Biblija prevaziđena?

Da li je Biblija prevaziđena?

NEKI SMATRAJU DA JESTE. Jedan lekar je rekao da ako bismo savete u ovo savremeno doba tražili u Bibliji, to bi bilo isto kao kada bismo na času hemije koristili udžbenik iz 20-ih godina prošlog veka. Neki bi rekli da biblijski saveti nemaju veze s našim životom kao što ni uputstvo za upotrebu nekog starog kompjutera nema veze s današnjim novim modelima. Drugim rečima, smatraju je potpuno zastarelom.

Zbog čega bismo u ovoj eri tehnologije uopšte koristili jednu tako staru knjigu? Nadohvat ruke su nam brojni veb-sajtovi i blogovi s najaktuelnijim savetima za život. U TV emisijama često gostuju poznati psiholozi, razni savetnici i stručnjaci. Knjižare su prepune knjiga za samopomoć koje se toliko dobro prodaju da donose milionsku zaradu.

Pored obilja najsavremenijih informacija, zašto bi uopšte neko tražio savet u Svetom pismu, to jest Bibliji, knjizi staroj više od 2 000 godina? Zar nisu u pravu oni koji kažu da je Biblija poput zastarelog udžbenika ili uputstva za upotrebu iz prošlog veka? Međutim, ta analogija je pogrešna. Činjenica je da se nauka i tehnologija brzo menjaju, ali da li se to može reći i za ljudske potrebe? Ljudi i dalje žele da imaju smisaon, stabilan i srećan život, složnu porodicu i čvrsta prijateljstva.

Biblija je odavno otkrila tajnu uspeha na tim poljima. Ona za sebe tvrdi da je knjiga od samog Stvoritelja, da može uspešno da nas vodi kroz život i da, čitajući je, postajemo dorasli svakom problemu (2. Timoteju 3:16, 17). Štaviše, ona kaže da je „živa“, to jest da su njeni saveti uvek aktuelni za čoveka, bez obzira na to u kom vremenu živi (Jevrejima 4:12).

Da li je Biblija zaista takva? Da li je prevaziđena ili je i dan-danas korisna? Na narednim stranicama ćete pronaći odgovore na ova pitanja. Ovo je prvo u nizu posebnih izdanja ovog časopisa.