Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Biblija i naša budućnost

Biblija i naša budućnost

ZAMISLITE da kasno uveče idete neosvetljenom stazom. Iako je mrkli mrak, ne plašite se da ćete se izgubiti jer imate dobru baterijsku lampu. Zahvaljujući njenoj svetlosti, možete jasno videti šta vam je ispred nogu, ali i ono što je u daljini.

Biblija se u nekom smislu može uporediti s takvom lampom. Kao što smo videli u prethodnim člancima, ona nam može pomoći da izađemo na kraj sa svakodnevnim problemima s kojima se suočavamo u ovom krajnje nesigurnom vremenu. Ali ona čini i više od toga. Osvetljava nam budućnost i pomaže nam da izaberemo put koji će nam doneti sreću i zadovoljstvo (Psalam 119:105).

Biblija nam otkriva da ćemo bolju budućnost imati ako se već sada trudimo: 1. da iskoristimo život na najbolji način i 2. da se približimo Bogu.

1. ISKORISTIMO ŽIVOT NA NAJBOLJI NAČIN

Istina je da je Biblija knjiga puna dobrih saveta koji nam pomažu da izađemo na kraj s problemima, ali ona je i mnogo više od toga. Savetuje nas da ne mislimo samo na sebe i svoje probleme već da mislimo i na druge. Tek tada će nam život biti ispunjen.

Primera radi, Sveto pismo kaže: „Više usrećuje davanje nego primanje“ (Dela apostolska 20:35). Prisetite se poslednjeg puta kada ste nekome ulepšali dan tako što ste mu pomogli u materijalnom pogledu ili ste mu jednostavno bili rame za plakanje. Kako ste se tada osećali? Zar niste bili srećni što ste nekome barem na neki način pomogli?

Najsrećniji smo kada dajemo ne očekujući ništa zauzvrat. Jedan pisac kaže: „Praktično  je nemoguće da se čovek troši za druge, a da ne dobije i više nego što je dao — pod uslovom da ne računa na neku korist.“ Kada učinimo nešto za druge, naročito za one koji nam ne mogu uzvratiti, mi ipak nešto dobijamo. Naime, naš Stvoritelj se oseća dužnim da nam uzvrati dobrim (Poslovice 19:17). On veoma ceni sve što činimo za one koji su u nezavidnom položaju i obećava da će nam se odužiti — i to večnim životom u raju na zemlji. Postoji li veća nagrada od te? (Psalam 37:29; Luka 14:12-14). *

Povrh svega, Biblija kaže da će nam život biti zaista ispunjen ako pravom Bogu, Jehovi, damo ono što mu pripada. Naime, njegova Reč nas podstiče da mu budemo poslušni, da ga poštujemo i slavimo (Propovednik 12:13; Otkrivenje 4:11). Kada to radimo, postižemo nešto neverovatno — radujemo našeg Stvoritelja. On sm nam kaže: „Budi mudar [...] i obraduj mi srce“ (Poslovice 27:11). Pomislite samo, kada uzimamo u obzir biblijska načela i donosimo mudre odluke, tada radujemo našeg nebeskog Oca jer mu je stalo do nas. On nam i daje razne smernice da bi nam bilo dobro (Isaija 48:17, 18). Ima li ičeg boljeg od toga da svojim načinom života slavimo Boga i radujemo ga?

2. PRIBLIŽIMO SE BOGU

Biblija nas podstiče da dobro upoznamo Boga i postanemo njegovi prijatelji. U njoj stoji: „Približite se Bogu, i on će se približiti vama“ (Jakovljeva 4:8). Možda se ponekad pitamo da li je uopšte moguće približiti se Svemoćnom Bogu i biti njegov prijatelj. Biblija nas uverava da on „nije daleko ni od koga od nas“ i da ga možemo naći ukoliko ga zaista tražimo (Dela apostolska 17:27). Kada je reč o našoj budućnosti, bilo bi dobro da ozbiljno razmislimo o tom podsticaju da se približimo Bogu. Zašto to kažemo?

Razmislite o sledećem: Koliko god da se trudimo, ne možemo pobeći od našeg najvećeg neprijatelja, a to je smrt (1. Korinćanima 15:26). Međutim, Bog je večan. On nikada neće umreti i želi da i njegovi prijatelji žive večno. Jednostavnim rečima koje nam ulivaju nadu Biblija kaže da Jehova želi da „oni koji ga traže [...] večno žive“ (Psalam 22:26).

Kako s Bogom možemo izgraditi prijateljstvo koje će večno trajati? Tako što ćemo ga preko stranica njegove Reči još bolje upoznati (Jovan 17:3; 2. Timoteju 3:16). Važno je i da ga molimo za pomoć da bismo razumeli ono što u njoj piše. On nam je u Bibliji obećao da će nam dati mudrost ako je tražimo od njega * (Jakovljeva 1:5). I na kraju, primenjujmo ono što smo naučili i dozvolimo njegovoj Reči da osvetljava naš put i sada i u svu večnost (Psalam 119:105).

^ odl. 8 Više informacija o tom Božjem obećanju može se naći u 3. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.

^ odl. 13 Ako želite da bolje razumete Bibliju, Jehovini svedoci će vam rado pomoći. Više o tome možete saznati u kratkom filmu Kako izgleda proučavanje Svetog pisma? Možete ga pronaći na veb-sajtu jw.org.

Bog je večan i on želi da i njegovi prijatelji žive večno