Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | DA LI JE MOGUĆE UŽIVATI U ČITANJU BIBLIJE?

Kako čitanje učiniti zanimljivijim?

Kako čitanje učiniti zanimljivijim?

Da li će vam čitanje Biblije biti dosadno ili zanimljivo zavisi od toga kako mu pristupate. Pogledajte šta možete učiniti da biste našli užitak u tome.

Nabavite pouzdan i savremen prevod. Ako čitate prevod pun slabo poznatih ili zastarelih reči, teško da ćete uživati u njemu. Potražite prevod koji je lako razumljiv i savremen, ali i precizan. *

Iskoristite prednosti savremene tehnologije. U današnje doba, Sveto pismo se može naći ne samo u štampanom već i u elektronskom obliku. Ono se može čitati onlajn, a može se i preuzeti na kompjuter, tablet ili pametni telefon. Savremena tehnologija pruža dodatne mogućnosti za istraživanje. Primera radi, lako se mogu pronaći stihovi koji govore o istoj temi ili se uporediti razni biblijski prevodi. Na nekim jezicima postoji i audio-izdanje Biblije. Mnogi vole da ga slušaju dok putuju, obavljaju kućne poslove i slično. Odaberite ono što vama odgovara.

Dodatno istražujte. Mnogo toga je osmišljeno da nam olakša istraživanje Biblije. Tu su, na primer, geografske  karte biblijskih predela, koje vam omogućavaju da steknete predstavu o tome gde se neko biblijsko mesto nalazi ili gde su se odigrali događaji o kojima čitate. Takođe, mnogi biblijski stihovi se objašnjavaju u člancima koji izlaze u ovom časopisu ili na veb-sajtu jw.org (u delu „Biblijska učenja“).

Imajte svoj plan čitanja. Ako vam je preteško da čitate Bibliju redom, zašto ne biste počeli s delom koji vam se najviše sviđa? Ako su vam zanimljive biblijske ličnosti, možete se usredsrediti na njih. Propratni okvir „ Upoznajte biblijske ličnosti“ može vam dati neke ideje. A možda vam više odgovara da Bibliju čitate po temama ili po hronologiji događaja. Isprobajte nešto od predloženog.

^ odl. 4 Mnogi kažu da je prevod Novi svet tačan, pouzdan i lak za čitanje. Ovaj biblijski prevod, koji su izdali Jehovini svedoci, dostupan je na više od 130 jezika. Možete ga preuzeti s veb-sajta jw.org ili zajedno sa aplikacijom JW Library. Ako više volite štampano izdanje, Jehovini svedoci vam ga mogu dostaviti na kućnu adresu.