Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste znali?

Da li ste znali?

Od čega su se u biblijska vremena pravili svici i kako su se koristili?

Knjiga o Jestiri na svicima od životinjske kože i pergamenta iz 18. veka n. e.

Jevanđelje po Luki kaže da je Isus jednom prilikom otvorio svitak * proroka Isaije, čitao iz njega, a zatim ga je smotao. Apostol Jovan je na kraju svog jevanđelja takođe spomenuo svitak, rekavši da je Isus učinio i mnoga druga čuda koja nisu bila zapisana u tom svitku (Luka 4:16-20; Jovan 20:30; 21:25).

Od čega su se pravili svici? Delovi životinjske kože, pergamenta ili papirusa su se lepili jedan za drugi da bi se formirala traka, to jest rolna. Ona se zatim namotavala oko štapa tako da tekst bude sa unutrašnje strane. Tekst se pisao u kratkim kolonama koje su se nizale jedna do druge. Ukoliko je svitak bio poprilično dugačak, imao je štap na oba kraja, tako da je čitalac jednom rukom odmotavao, a drugom zamotavao svitak dok ne bi našao željeni deo teksta.

U jednom rečniku se kaže: „Prednost svitka je bila u tome što je bio dovoljno dugačak (obično oko 10 metara) da u njega stane cela knjiga i da tako zamotan ne zauzima puno mesta“ (The Anchor Bible Dictionary). Na primer, prema jednoj proceni, za jevanđelje po Luki bila bi potrebna rolna od oko devet i po metara dužine. Ponekad su se gornja i donja ivica svitka ravnale, glačale kamenom plavcem i bojile.

Ko su mogli biti „sveštenički glavari“ koji se spominju u grčkom delu Svetog pisma?

Od uvođenja svešteničke službe u Izraelskom narodu, samo jedan čovek je služio u svojstvu prvosveštenika i ta služba je u početku bila doživotna (Brojevi 35:25). Aron je prvi služio u tom svojstvu. Ta čast se kasnije uglavnom prenosila sa oca na najstarijeg sina (Izlazak 29:9). Većina Aronovih potomaka je služila u svojstvu sveštenika, a samo neki od njih su bili prvosveštenici.

Kada su Izraelci potpali pod vlast drugih naroda, vladari tih naroda su svojevoljno imenovali i razrešavali dužnosti judejske prvosveštenike. Međutim, izgleda da su ih gotovo uvek birali iz povlašćenih porodica, uglavnom iz Aronove loze. Izraz „sveštenički glavari“ se očigledno odnosi na najvažnije članove među sveštenstvom. Među tim svešteničkim glavarima su možda bili poglavari 24 svešteničke grupe, istaknuti članovi iz porodica prvosveštenika, kao i bivši prvosveštenici koji su, poput Ane, bili razrešeni dužnosti (1. Letopisa 24:1-19; Matej 2:4; Marko 8:31; Dela apostolska 4:6).

^ odl. 1 Svitak je list bilo kog pisaćeg materijala savijen u obliku valjka. To je u staro doba bio najrašireniji oblik knjige.