Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Šta zapravo određuje vašu budućnost?

Šta zapravo određuje vašu budućnost?

Mnogi veruju da neke nevidljive sile određuju njihovu budućnost. Zato pribegavaju nekim stvarima za koje smatraju da će pozitivno uticati na njihov život.

NEKA VEROVANJA

ASTROLOGIJA: Neki veruju da je njihova budućnost određena položajem zvezda u trenutku kada su rođeni. Zato prate astrološka predviđanja, to jest horoskope, da bi saznali šta ih očekuje u budućnosti i da bi tako izbegli neke loše stvari ili doneli neke dobre odluke.

FENG ŠUI: Drugi smatraju da je ključ uspeha u tome da svoju okolinu dovedu u sklad sa nevidljivim silama u prirodi. Lou Ving, * koji živi u Hongkongu, kaže: „Jedan stručnjak za feng šui mi je rekao da ću više zaraditi ako na određeno mesto u radnji postavim jedan poseban kristal.“

KULT PREDAKA: Drugi pak veruju da moraju umiriti duhove predaka ili nekih bogova da bi imali njihovu zaštitu i blagoslov. Van iz Vijetnama kaže: „Verovao sam da ću odajući poštovanje svojim precima sebi i svojoj deci obezbediti bolji život i sigurnu budućnost.“

REINKARNACIJA: Mnogi veruju da je postojanje beskonačan krug života, smrti i ponovnog rađanja. Smatraju da su dobre ili loše stvari koje im se danas dešavaju rezultat onoga što su radili u prethodnom životu.

Međutim, mnogi bi rekli da je to sujeverje. Pa ipak, bave se gledanjem u dlan, horoskopima, prizivanjem duhova, tarot kartama i sličnim stvarima. Nadaju se da će im to pomoći da saznaju svoju budućnost.

KOLIKO IM JE TO POMOGLO?

Jesu li ovakva verovanja donela ljudima dobar život i sigurnu budućnost?

Pogledajmo šta kaže Hau iz Vijetnama. On se vodio astrologijom, primenjivao je feng šui i odavao je čast precima. Da li mu je to donelo uspeh u životu? On kaže: „Posao mi je propao, zapao sam u dugove, imao sam problema u porodici i pao sam u depresiju.“

Čouming sa Tajvana isto tako je verovao u astrologiju, reinkarnaciju, sudbinu, feng šui i držao se običaja vezanih za kult predaka. Kada je detaljno razmotrio ta verovanja, rekao je: „Shvatio sam da su takva učenja i običaji međusobno protivrečni i da me samo zbunjuju. Uvideo sam da su astrološka predviđanja često netačna. A što se tiče reinkarnacije, ako se ne sećate prethodnog života, kako se u sledećem životu možete promeniti i postati bolja osoba?“

„Shvatio sam da su takva učenja i običaji međusobno protivrečni i da me samo zbunjuju.“ (ČOUMING, TAJVAN)

Kao što su Hau, Čouming i mnogi drugi shvatili, našu budućnost ne određuju sudbina, zvezde, preci niti reinkarnacija. Da li to onda znači da uopšte ne možemo uticati na svoju budućnost?

Mnogi smatraju da će im visoko obrazovanje i bogatstvo obezbediti bolju budućnost. Kako su prošli neki koji su donosili odluke vodeći se takvim razmišljanjem?

^ odl. 5 Neka imena u ovom izdanju su promenjena.

^ odl. 16 Ova izjava se nalazi u Svetom pismu u Galatima 6:7. Ta misao je izražena u jednoj poznatoj istočnjačkoj poslovici, koja kaže da ako poseješ dinju, rodiće ti dinja, ako poseješ pasulj, rodiće ti pasulj.