Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Milford Saund

ZEMLJE I NARODI

Poseta Novom Zelandu

Poseta Novom Zelandu

PRE oko 800 godina, Maori su preplovili na hiljade milja i nastanili se na Novom Zelandu. Susreli su se sa predelom potpuno drugačijim od tropskih polinežanskih ostrva sa kojih su došli. Pred njima su se našle planine, glečeri, termalni izvori i sneg. Oko 500 godina kasnije, na tlo Novog Zelanda kročio je i narod iz daleke Evrope. Danas se na ovim prostorima poštuju tekovine i anglosaksonske i polinežanske kulture. U gradovima živi skoro 90 posto stanovništva. Glavni grad, Velington, važi za najjužniju prestonicu na svetu.

Ključalo blato na Severnom ostrvu

Novi Zeland je zemlja izuzetnih prirodnih lepota i raznolikosti. Nije ni čudo što, uprkos priličnoj udaljenosti od drugih zemalja, Novi Zeland godišnje privuče i do tri miliona turista.

Srebrna drvenasta paprat može da naraste i više od 10 metara u visinu

Do 1948. se smatralo da je takaha izumrla

Ova zemlja može da se pohvali najneobičnijim vrstama divljih životinja i najvećim brojem ptica koje ne lete. Ovde živi i tuatara, koja svojim izgledom podseća na guštera i čiji životni vek dostiže i do 100 godina. U autohtone vrste sisara spadaju neke vrste slepih miševa i velikih morskih sisara, kao što su kit i delfin.

Jehovini svedoci na Novom Zelandu deluju skoro 120 godina. Oni pomažu ljudima da upoznaju Sveto pismo na najmanje 19 jezika, uključujući i polinežanske jezike kao što su niue, rarotonga, samoanski i tonganski.

Tradicionalni maorski ples