Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Kako da sa svojim detetom razgovarate o seksu

Kako da sa svojim detetom razgovarate o seksu

IZAZOV

Pre samo nekoliko decenija, bila je veća verovatnoća da će deca prvo od svojih roditelja naučiti nešto o seksu. Roditelji su imali prilike da postepeno objašnjavaju deci tu temu, u skladu s njihovim uzrastom.

To se potpuno promenilo. „Deca su već od ranog detinjstva izložena seksualno eksplicitnim sadržajima — čak ih i u medijima za decu ima sve više“, kaže se u jednoj knjizi o seksualizaciji devojčica u medijima (The Lolita Effect). Kako to utiče na decu?

ŠTA TREBA DA ZNATE

Preplavljeni smo seksualno eksplicitnim sadržajima. U svojoj knjizi Talk to Me First, Debora Rofman kaže: „Razgovori, reklame, filmovi, knjige, televizijske emisije, tekstovi pesama i razni drugi tekstovi, video-igre, bilbordi i slike na telefonima i kompjuterskim ekranima — toliko toga ima seksualni prizvuk da mnogi [tinejdžeri, pa čak i mlađa deca] zaključuju, barem podsvesno, da mora biti da je seks [...] najvažnija stvar u životu.“

Reklamna industrija ima snažan uticaj. Modne kuće nude izazovnu odeću za decu, što ih od malih nogu uči da pridaju preveliku pažnju fizičkom izgledu. „U svetu marketinga se vrlo dobro zna koliko je deci važno da budu prihvaćena i to se vrlo vešto koristi“, kaže se u još jednoj knjizi o seksualizaciji dece u medijima (So Sexy So Soon). Još se dodaje: „Sve te slike i proizvodi zapravo su osmišljeni da namame decu na kupovinu.“

Nije dovoljno preneti im informacije. Baš kao što nije isto znati nešto o automobilima i biti odgovoran vozač, nije isto ni znati nešto o seksu i donositi mudre odluke u vezi s tim.

Rezime: Danas je važnije nego ikada naučiti decu da razlikuju dobro od zla (Jevrejima 5:14).

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Prihvatite svoju odgovornost. Koliko god da vam je možda neprijatno da razgovarate o seksu sa svojom decom, to je vaša odgovornost — prihvatite je. (Biblijska misao: Poslovice 22:6.)

Razgovarajte u više navrata. Nemojte pokušavati da detetu objasnite sve odjednom. Bolje je da u nekim opuštenim prilikama po malo razgovarate o toj temi, primera radi kada idete negde automobilom ili dok zajedno obavljate kućne poslove. Da biste pomogli deci da se otvore, podstaknite ih da kažu šta misle o nečemu. Umesto da ih pitate: „Da li i tebe privlače takve reklame?“, mogli biste reći: „Šta misliš, zašto se u reklamama prikazuju takve slike?“ Kada saslušate šta na to vaše dete ima da kaže, pitajte ga: „Šta ti misliš o tome?“ (Biblijska misao: Ponovljeni zakoni 6:6, 7.)

Uzmite u obzir uzrast deteta. Dobro je da do predškolskog uzrasta deca znaju prave nazive polnih organa, kao i kako da se zaštite od seksualnih napasnika. S vremenom, deca treba da saznaju neke osnovne stvari o reprodukciji. Do puberteta je važno da više znaju o tome šta seks podrazumeva u fizičkom i moralnom pogledu.

Usađujte prave vrednosti. Poučavajte dete o čestitosti, vernosti i poštovanju dok je još malo. A kada dođe vreme da se razgovara o seksu, biće vam lakše da mu objasnite kako se te vrednosti odnose na seksualnost. Pored toga, otvoreno govorite s detetom o merilima koja poštujete. Primera radi, ako smatrate da je predbračni seks pogrešan, to i recite. Objasnite i zašto tako mislite. „Manja je verovatnoća da će se tinejdžer upustiti u seksualne odnose ako zna da njegovi roditelji to ne odobravaju“, stoji u jednoj knjizi o roditeljstvu (Beyond the Big Talk).

Pružite dobar primer. Neka vaši postupci budu u skladu sa onim što govorite. Na primer, da li se smejete na vulgarne šale? provokativno oblačite? flertujete? Ako biste se tako ponašali, vaše reči ne bi imale težinu. (Biblijska misao: Rimljanima 2:21.)

Budite pozitivni. Seks je dar od Boga i za dve osobe koje su u braku može biti pravo uživanje (Poslovice 5:18, 19). Neka vaše dete zna da će, kada dođe pravo vreme za to, moći da uživa u tom daru, bez bolnih posledica koje sa sobom donosi predbračni seks (1. Timoteju 1:18, 19).

Više saveta za porodice možete naći na veb-sajtu www.jw.org