Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kad deca odu od kuće

Kad deca odu od kuće

IZAZOV

Odlazak dece od kuće često brak stavlja na ispit. Kada nakon toliko godina ostanu sami, bračni partneri shvate da su se otuđili. Psihoterapeut M. Gari Njuman kaže: „Mnogi parovi koji dolaze kod mene kažu da ne znaju kako da premoste jaz koji je nastao među njima. Sad kad su deca otišla, više nemaju o čemu da pričaju.“ *

Ako se i vi tu pronalazite, ne brinite. Stvari se mogu popraviti. Pogledajmo najpre zašto među dugogodišnjim bračnim drugovima često nastane jaz.

RAZLOZI

Godinama su vam deca bila na prvom mestu. Mnogi roditelji zanemare svoj brak zbog svakodnevne brige o deci. Toliko se usredsrede na svoju roditeljsku ulogu da se isključe iz uloge koju imaju kao bračni partneri, a toga postanu svesni tek kada deca odu od kuće. „Kad su deca bila s nama, barem smo obavljali stvari zajedno“, kaže jedna žena koja ima 59 godina. „Ali otkad su deca otišla svojim putem, svako živi svoj život. Imala sam osećaj da muž i ja samo smetamo jedno drugom.“

Čini vam se da više nemate ništa zajedničko. U ovom životnom dobu, muž i žena se često osećaju kao stranci. Zato se povlače, svako u svoj svet, i sve više liče na cimere nego na bračne partnere.

Ovaj izazovni period života možete preokrenuti u svoju korist. Ali kako? Slede neki predlozi iz Svetog pisma.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Prihvatite promenu. Biblija opisuje prirodan tok događaja kada kaže da će, kada odraste, „čovek ostaviti svog oca i svoju majku“ (Postanak 2:24). Vi ste kao roditelji sve vreme i radili na tome da pomognete detetu da stasa u zrelu osobu. Dakle, to što se ono osamostalilo i otišlo samo je znak da ste dobro obavili svoj posao. (Biblijska misao: Marko 10:7.)

Naravno, za vašu decu ćete uvek ostati roditelji, samo od sada u nešto izmenjenoj ulozi. Naime, više ne morate da se starate o njima, već možda samo ponekad da ih posavetujete. Ova promena je dobra jer vam omogućava da ostanete bliski s decom, a da ujedno i veću pažnju poklanjate supružniku. * (Biblijska misao: Matej 19:6.)

Razgovarajte o vašem odnosu. Objasnite svom bračnom drugu kako ova promena utiče na vas i slušajte ga kada on govori o svojim osećanjima. Budite strpljivi i puni razumevanja. Trebaće vam vremena da ojačate svoju vezu, ali to je vredno svakog truda. (Biblijska misao: 1. Korinćanima 13:4.)

Radite stvari zajedno. Isplanirajte neki poduhvat i radite nešto što vas oboje zanima. Iskustvo koje ste stekli odgajivši decu iskoristite da biste pomogli mladim roditeljima. (Biblijska misao: Jov 12:12.)

Ojačajte svoju vezu. Prisetite se šta vas je privuklo jedno drugom. Pričajte o nezaboravnim momentima u vašem životu i o tome kroz šta ste sve prošli zajedničkim snagama. Pomislite samo kakve vam se sve mogućnosti otvaraju u ovoj novoj fazi života. Sada imate priliku da osvežite svoj brak i rasplamsate ljubav koja vas je spojila.

^ odl. 4 Iz knjige Emotional Infidelity.

^ odl. 12 Ako su deca još uvek pod vašim krovom, zadržite na umu da ste vaš bračni drug i vi „jedno telo“ (Marko 10:8). Deca se osećaju sigurno kada vide da njihovi roditelji imaju stabilnu vezu.