Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 GLEDIŠTE BIBLIJE

Iskušenje

Iskušenje

Razvod braka, zdravstveni problemi, griža savesti — to su samo neke od posledica koje ljudi snose kada popuste pred iskušenjem. Kako odoleti iskušenjima?

Šta je iskušenje?

U iskušenju smo kada nas privlači nešto pogrešno. Primera radi, u prodavnici ugledate nešto što vam se mnogo sviđa. Sine vam ideja da to i ne bi bilo tako teško ukrasti. Ali vam savest proradi i zato odbacite tu misao. Borba sa iskušenjem je gotova i vi ste izašli kao pobednik.

ŠTA BIBLIJA KAŽE

 

To što vas ponekad privuče nešto pogrešno ne znači da ste loši. Biblija kaže da je za nas ljude uobičajeno da padnemo u neko iskušenje (1. Korinćanima 10:13). Najvažnije je kako tada reagujemo. Neki se prepuste pogrešnim mislima i kad-tad ih sprovedu u delo, dok ih drugi odmah odbace.

„Svakoga iskušava njegova želja tako što ga vuče i mami.“ (Jakovljeva 1:14)

Zašto je važno odmah odbaciti grešnu želju?

Biblija objašnjava šta dovodi do greha. U Jakovljevoj poslanici 1:15 se kaže da grešna „želja, kada je začeta, rađa greh“. Kao što je neminovno da će se dete koje je začeto i koje se razvijalo u majčinoj utrobi roditi, tako je neminovno i da ćemo sprovesti u delo želju koja se razvila u nama zato što smo dugo razmišljali o onome što nas privlači. Pa ipak, ne moramo biti robovi svojih želja. Možemo ih držati pod kontrolom.

BIBLIJSKI SAVET

 

Baš kao što se u mislima možemo baviti pogrešnim željama, tako ih možemo i odbaciti. Ključ je u tome da se preusmerimo na nešto drugo. Na primer, da se zaokupimo nekim poslom, popričamo s prijateljem ili razmišljamo o nečemu drugom (Filipljanima 4:8). Dobro je i stati i razmisliti kako bi se na nas odrazilo kada bismo popustili pred iskušenjem; kakvu bi nam to štetu nanelo u emocionalnom, fizičkom i duhovnom pogledu (Ponovljeni zakoni 32:29). I molitva nam može mnogo pomoći. Isus Hrist je rekao: „Molite se, da ne dođete u iskušenje“ (Matej 26:41).

„Šta čovek poseje, to će i požnjeti.“ (Galatima 6:7)

 Kako se odupreti iskušenju?

REALNOST

 

Budite svesni da je iskušenje mamac koji lakomislenima i neopreznima može zagorčati život, pogotovo ako se radi o polnom nemoralu (Poslovice 7:22, 23).

BIBLIJSKI SAVET

 

„Ako te tvoje desno oko navodi na greh, iskopaj ga i baci od sebe“, rekao je Isus (Matej 5:29). On sigurno nije mislio da to doslovno uradimo. Šta je onda smisao tih reči? Da bi Bog bio zadovoljan nama i dao nam večni život, moramo usmrtiti želju za onim što je pogrešno (Kološanima 3:5). Znači da moramo preduzeti oštre mere. U molitvi jednog biblijskog pisca ogleda se njegova rešenost da ne poklekne pred iskušenjem. Bogu se obratio rečima: „Odvrati oči moje od onog što je bezvredno“ (Psalam 119:37).

Istina, nije uvek lako savladati se. I Biblija kaže da je „telo slabo“ (Matej 26:41). Pre ili kasnije će nam se desiti da pogrešimo. Ali kada nam je stvarno žao zbog naše greške i ako se trudimo da je ne ponavljamo, naš Stvoritelj, Jehova Bog, biće „milosrdan i milostiv“ prema nama (Psalam 103:8). To je zaista utešna misao!

„Ako ćeš na prestupe gledati, Jah, Jehova, ko će opstati?“ (Psalam 130:3)