Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Fizičko zdravlje

Fizičko zdravlje

Biblija nije medicinski priručnik, ali podstiče na zdrav način života. Pogledajte neka biblijska načela koja vam mogu pomoći da vodite zdraviji život.

VODITE RAČUNA O SVOM TELU

BIBLIJSKO NAČELO: „Niko ne mrzi svoje telo, nego ga hrani i neguje“ (Efešanima 5:29).

ŠTA TO ZNAČI: Ovo biblijsko načelo nas podstiče da brinemo o svom zdravlju najbolje što možemo. Jedno istraživanje je pokazalo da je naše zdravstveno stanje povezano s našim načinom života. Zato nam dobre navike mogu pomoći da budemo zdraviji.

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Pravilno se hranite. Počnite zdravije da se hranite i pijte dovoljno vode.

  • Budite aktivni. Fizička aktivnost može poboljšati vaše zdravlje bez obzira na vaše godine, neki fizički hendikep ili hroničnu bolest. Vaši najbliži, kao i lekari, mogu vam preporučiti neke vežbe, ali na vama je da se pokrenete.

  • Dovoljno spavajte. Ljudi koji tokom dužeg perioda ne spavaju dovoljno mogu se ozbiljno razboleti. Mnogi se odriču sna zarad drugih stvari u životu. Ali da bismo bili zdraviji, moramo dovoljno da spavamo.

REŠITE SE ŠTETNIH NAVIKA

BIBLIJSKO NAČELO: „Očistimo se od svake prljavštine tela i duha“ (2. Korinćanima 7:1).

ŠTA TO ZNAČI: Bićemo zdraviji ako u svoje telo ne unosimo štetne supstance poput duvana, koji se smatra najvećim uzročnikom bolesti i smrti.

 ŠTA MOŽETE UČINITI: Odredite datum kada ćete prekinuti s pušenjem i obeležite ga na svom kalendaru. Do tog datuma, bacite cigarete, pepeljare, upaljače i sve ostalo što ima veze s tom štetnom navikom. Nemojte ići tamo gde znate da se koristi duvan. Svoju odluku saopštite prijateljima za koje znate da će vas podržati.

JOŠ NEKA BIBLIJSKA NAČELA

Bibliju u štampanom obliku možete dobiti od nekog Jehovinog svedoka iz vašeg kraja

VODITE RAČUNA O BEZBEDNOSTI

„Ako sagradiš novu kuću, načini ogradu na krovu, da ne bi na svoju kuću navukao krivicu za krv ako bi neko pao s nje.“ (PONOVLJENI ZAKONI 22:8)

SAVLADAJTE GNEV

„Ko je spor na gnev, veoma je razborit, a ko je nestrpljiv, pokazuje ludost.“ (POSLOVICE 14:29)

NEMOJTE SE PREJEDATI

„Ne budi među onima koji [...] proždrljivo jedu meso.“ (POSLOVICE 23:20)