Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Emocionalno zdravlje

Emocionalno zdravlje

Biblija nas upozorava da se ne zadržavamo na osećanjima koja nam mogu naškoditi u emocionalnom pogledu, već da gajimo ona koja će nam pomoći da se osećamo bolje.

GNEV

BIBLIJSKO NAČELO: „Ko je spor na gnev bolji je od silnog čoveka“ (Poslovice 16:32).

ŠTA TO ZNAČI: Za naše je dobro da naučimo da držimo emocije pod kontrolom. Ponekad će se svako od nas s pravom naljutiti, ali ako se ne trudimo da savladamo gnev, to može biti štetno i za nas i za druge. Oni koji se ne trude da drže gnev pod kontrolom, u napetim situacijama će često reći ili učiniti nešto zbog čega će se kasnije kajati.

ŠTA MOŽETE UČINITI: Savladajte gnev pre nego što on savlada vas. Neki smatraju da su izlivi gneva odlika jakih, ali je jasno da je prepuštanje toj emociji zapravo slabost. Biblija kaže: „Kao srušen grad, bez zidina, takav je čovek koji ne može da obuzda samog sebe“ (Poslovice 25:28). Gnev možemo savladati ako se potrudimo da saznamo šta se stvarno dogodilo u nekoj situaciji pre nego što nešto kažemo ili uradimo. „Razumevanje čoveka zadržava od gneva“, kaže Biblija (Poslovice 19:11). Bilo bi dobro da pre nego što nešto uradimo sagledamo sve činjenice, jer bi nam to moglo pomoći da se smirimo.

ZAHVALNOST

BIBLIJSKO NAČELO: „Budite zahvalni“ (Kološanima 3:15).

ŠTA TO ZNAČI: Kaže se da samo zahvalne osobe mogu biti srećne. To je slučaj čak i sa onima koji su doživeli stravičan gubitak. Oni kažu  da nisu emocionalno potonuli zahvaljujući tome što su se usredsredili na ono što imaju, a ne na ono što su izgubili.

ŠTA MOŽETE UČINITI: Svakog dana napravite spisak stvari za koje ste zahvalni. To ne mora biti nešto veliko. Razmišljajte čak i o nekim malim stvarima, kao što su prelep zalazak sunca, prijatan razgovor s dragom osobom ili još jedan dan života. Ako sve to cenite i izdvajate vreme da o tome razmišljate, to može u velikoj meri doprineti boljem emocionalnom zdravlju.

Od velike pomoći vam može biti i razmišljanje o tome zašto cenite članove svoje porodice i prijatelje. Kada utvrdite šta cenite kod drugih, recite im to, bilo lično bilo preko pisma, mejla ili poruke. To će verovatno učvrstiti vaš odnos s njima i bićete srećni jer ste nešto lepo uradili za druge (Dela apostolska 20:35).

JOŠ NEKA BIBLIJSKA NAČELA

Na sajtu jw.org možete preuzeti audio-snimke Biblije na engleskom ili na oko 40 drugih jezika

NEMOJTE SE SVAÐATI

„Kad počne prepirka, to je kao da se otvori brana na vodama. Zato se udalji pre nego što počne svađa.“ (POSLOVICE 17:14)

NEMOJTE SE OPTEREĆIVATI TIME ŠTA ĆE BITI SUTRA

„Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan, jer će sutrašnji dan imati svoje brige. Dosta je svakom danu svoga zla.“ (MATEJ 6:34)

NEMOJTE REAGOVATI NA OSNOVU EMOCIJA VEĆ DOBRO RAZMISLITE O SVEMU

„Sposobnost prosuđivanja paziće na tebe, razboritost će te čuvati.“ (POSLOVICE 2:11)