Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 KAKO PREBRODITI GUBITAK VOLJENE OSOBE

Kad je tuga prevelika

Kad je tuga prevelika

„Sofija * i ja smo bili u braku više od 39 godina kada je ona preminula usled duge bolesti. I pored toga što su prijatelji bili uz mene i što sam se trudio da budem zaokupljen drugim stvarima, čak i nakon godinu dana sam osećao nepodnošljiv bol. Često sam imao emocionalne uspone i padove. Prošlo je skoro tri godine od Sofijine smrti, a snažan emocionalni bol se još uvek s vremena na vreme pojavi, i to sasvim neočekivano“ (Kostas).

Da li je i vama preminuo neko koga ste voleli? Ukoliko jeste, verovatno možete da se poistovetite sa Kostasom. Malo toga može izazvati toliki stres ili bol kao gubitak bračnog druga, člana porodice ili dragog prijatelja. Stručnjaci na polju psihologije se slažu s tim. U jednom članku objavljenom u časopisu The American Journal of Psychiatry stoji da je nečija „smrt trajan gubitak i zato donosi neopisiv bol“. Kada se osoba suoči s nepodnošljivim bolom koji sa sobom nosi smrt voljenih, možda se pita: „Koliko dugo ću se ovako osećati? Da li ću ikada moći ponovo da budem srećan? Šta mi može ublažiti bol?“

U ovom izdanju časopisa Probudite se! dobićemo odgovore na ta pitanja. U sledećem članku će biti reči o emocijama i poteškoćama s kojima ćete se možda suočiti ukoliko vam je neko drag nedavno preminuo. Članci koji zatim slede govoriće o tome šta konkretno možete učiniti kako biste ublažili tugu.

Iskreno se nadamo da će naredni članci pružiti utehu i korisne savete svima koji prolaze kroz težak period usled gubitka drage osobe.

^ odl. 3 Neka imena u ovoj seriji članaka su promenjena.