Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 KAKO PREBRODITI GUBITAK VOLJENE OSOBE

Prava uteha za one koji tuguju

Prava uteha za one koji tuguju

BOL KOJI NASTAJE USLED GUBITKA VOLJENE OSOBE PREDMET JE MNOGIH NEDAVNIH ISTRAŽIVANJA. Saveti onih koji se bave takvim istraživanjima često se slažu s mudrim savetima iz Biblije, kao što smo već i pomenuli. To potvrđuje neprolaznu vrednost načela koja se nalaze u toj drevnoj knjizi. Međutim, Biblija sadrži mnogo više od pouzdanih saveta. Ona pruža informacije koje nigde drugde ne možemo pronaći, a koje nam mogu doneti neizmernu utehu kada smo u žalosti.

  • Saznanje da naši voljeni koji su umrli ne pate

    U Bibliji, u Propovedniku 9:5 stoji: „Mrtvi nisu svesni ničega.“ Kada čovek umre, „propadnu sve misli njegove“ (Psalam 146:4). Dakle, sasvim je razumljivo što Biblija poredi smrt sa spavanjem (Jovan 11:11).

  • Čvrsto pouzdanje u brižnog Boga pruža utehu

    U Psalmu 34:15 piše: „Oči Jehovine * gledaju pravednike, i uši njegove čuju vapaj njihov.“ Kada u molitvi Bogu izlivamo svoje srce, to je više od neke vrste terapije ili načina da sredimo misli. To nam stvarno pomaže da budemo bliski s našim Stvoriteljem, koji nas može utešiti.

  • Čeka nas bolja budućnost

    Zamislite vreme kada će oni koji su umrli biti vraćeni u život na zemlji. U Bibliji se uvek iznova ukazuje na to vreme. Kada se opisuje kakav će život na zemlji tada biti, u Bibliji se kaže da će Bog „obrisati svaku suzu s [naših] očiju i smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni bola više neće biti“ (Otkrivenje 21:3, 4).

Mnogi koji veruju u Jehovu crpe snagu iz saznanja da će ponovo videti svoje voljene koji su umrli. En, čiji je muž preminuo nakon 65 godina braka, kaže: „Zahvaljujući Bibliji znam da naši dragi umrli ne pate i da će Bog vratiti u život sve one koji su u njegovom sećanju. Setim se toga svaki put kada pomislim na svoj gubitak i to mi zaista pomaže da se borim s najvećom tragedijom koja me je zadesila.“

Tina, koju smo ranije spomenuli, kaže: „Od dana kada je Timo preminuo, osećam Jehovinu podršku. U ovom teškom periodu sam se puno puta uverila da mi on pomaže. Čvrsto verujem u biblijsko obećanje o uskrsenju. Ono mi daje snagu da istrajem sve dok ne budem ponovo videla Tima.“

Slično se osećaju i milioni onih koji veruju da je Biblija pouzdana knjiga. Čak i ako vam se čini da je ono što stoji u njoj nerealno ili previše lepo da bi bilo istinito, nemojte sebi uskratiti mogućnost da ispitate da li su njeni saveti i obećanja realni. Moguće je da ćete se uveriti u to da Biblija pruža pravu utehu onima koji tuguju.

SAZNAJTE VIŠE O NADI ZA UMRLE

Pogledajte kratke filmove na našem veb-sajtu, jw.org

Biblija obećava da ćemo u budućnosti ponovo videti svoje voljene umrle

 U KAKVOM SE STANJU NALAZE MRTVI?

Šta se dešava s čovekom kada umre? Biblija daje jasan odgovor koji nam pruža utehu

Idite na PUBLIKACIJE > FILMOVI (Video-kategorija: Biblija)

DOBRE VESTI ZA SVE LJUDE

Pošto loših vesti ima na svakom koraku, da li negde možemo pronaći dobre vesti? Ovaj film upućuje na brošuru Dobre vesti iz Svetog pisma

Idite na PUBLIKACIJE > FILMOVI (Video-kategorija: Sastanci i služba propovedanja)

^ odl. 7 Jehova je Božje ime, kao što se može videti u Svetom pismu.