Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Poslušnost roditeljima može se uporediti sa otplaćivanjem duga banci. Što si pouzdaniji, to ćeš više poverenja (kredita) dobiti

 ZA MLADE

10. Pouzdanost

10. Pouzdanost

ŠTA TO ZNAČI

Pouzdane osobe uživaju poverenje svojih roditelja, prijatelja i poslodavaca. One poštuju pravila, ispunjavaju svoja obećanja i uvek govore istinu.

ZAŠTO JE TO VAŽNO

Može se reći da stepen slobode koju imaš uglavnom direktno zavisi od poverenja koje si stekao tokom vremena.

„Najbolji način da stekneš poverenje svojih roditelja jeste da pokažeš da si zrela i odgovorna osoba, ne samo kada su oni pored tebe već i kada nisu u blizini“ (Serai).

BIBLIJSKO NAČELO: „Sami sebe proveravajte“ (2. Korinćanima 13:5).

ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Bilo da želiš da zadobiješ više poverenja ili da povratiš izgubljeno poverenje, mogu ti pomoći sledeći saveti.

Budi iskren. Poverenje se najbrže gubi kada ne govoriš istinu. S druge strane, kada si otvoren i iskren — naročito kada priznaš da si pogrešio — time stičeš poverenje drugih.

„Nije teško biti iskren kada je sve u redu. Ali ako si iskren i kada je reč o tvojim propustima i manama, tada će ti drugi još više verovati“ (Kejman).

BIBLIJSKO NAČELO: „U svemu želimo da pošteno postupamo“ (Jevrejima 13:18).

Budi pouzdan. Prema jednom istraživanju u Sjedinjenim Državama, 78 posto stručnog osoblja za zapošljavanje reklo je da je pouzdanost „jedna od tri najvažnije osobine za radno mesto pripravnika“. Ako sada naučiš da budeš pouzdan, to će ti koristiti kasnije u životu.

„Moji roditelji uvek primete kada odgovorno obavljam svoja zaduženja i drago im je što ne moraju da me stalno podsećaju na to. Što se više trudim da budem odgovorna, njihovo poverenje je veće“ (Sara).

BIBLIJSKO NAČELO: „Uzdajući se u to da ćeš mi udovoljiti [...] uveren [sam] da ćeš učiniti i više od ovoga što te molim“ (Filimonu 21).

Budi strpljiv. Za razliku od fizičkog rasta koji je drugima očigledan, emocionalni i mentalni napredak ne primećuje se odmah.

„Poverenje roditelja i drugih ne može se steći jednim postupkom. Ali ga možeš postepeno izgraditi ako se neprestano trudiš da budeš odgovoran u raznim situacijama“ (Brandon).

BIBLIJSKO NAČELO: „Obucite se u [...] dugotrpljivost“ (Kološanima 3:12).