Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kakav primer pružaš svojoj deci?

 ZA RODITELJE

8. Lični primer

8. Lični primer

ŠTA TO ZNAČI

Roditelji koji postavljaju primer deci žive po onom čemu ih poučavaju. Na primer, ne možete očekivati od vašeg deteta da će govoriti istinu ako čuje da kažete: „Reci da nisam kod kuće“, kad ne želite da razgovarate s nekim ko je na vratima.

„Roditelji obično kažu: ’Nemoj da gledaš šta ja radim, nego radi ono što ti govorim.‘ Ali to ne prolazi kod dece. Oni su poput sunđera koji upijaju sve što kažemo i uradimo i odmah će nam reći ako ne postupamo po onome čemu ih poučavamo“ (Dejvid).

BIBLIJSKO NAČELO: „Zar ti, koji propovedaš: ’Ne ukradi‘, kradeš?“ (Rimljanima 2:21).

ZAŠTO JE TO VAŽNO

Na decu, pa čak i na tinejdžere, najviše utiču roditelji, čak više od njihovih vršnjaka. To znači da su roditelji u najboljoj poziciji da svoju decu izvedu na pravi put — naravno, ako se i sami drže onoga čemu ih poučavaju.

„Detetu možemo nešto ponoviti sto puta i pitati se da li je čulo, ali ako jednom ne uradimo ono što smo rekli, dete će nam odmah prigovoriti. Deca posmatraju sve što radimo, čak i kada mislimo da nije tako“ (Nikol).

BIBLIJSKO NAČELO: „Mudrost odozgo je [...] nelicemerna“ (Jakovljeva 3:17).

ŠTA MOŽETE UČINITI

Preispitajte svoja merila. Šta vi volite da gledate? Kako se ophodite prema bračnom drugu i deci? Kakvi su vaši prijatelji? Da li ste pažljivi prema drugima? Jednom rečju, da li ste osoba kakva želite da vaše dete postane?

„Moj suprug i ja ne očekujemo da naša deca žive po merilima po kojima ni sami ne živimo“ (Kristina).

Izvinite se za svoje greške. Vaša deca već znaju da niste savršeni. Ako kažete „izvini“ kada je to prikladno, bilo vašem bračnom drugu ili detetu, time ćete im pružiti važnu pouku o iskrenosti i poniznosti.

„Kao roditelji, treba da priznamo kada pogrešimo i da se izvinimo za svoju grešku. Ako to ne uradimo, jedino što će deca naučiti jeste da prikrivaju svoje greške“ (Robin).

„Pošto kao roditelji imamo najveći uticaj na decu, naš primer je najjače oružje jer oni sve vreme posmatraju ono što radimo. To je knjiga koja je stalno otvorena i pouka kojoj nema kraja“ (Vendel).