Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kako preboleti smrt roditelja

Kako preboleti smrt roditelja

IZAZOV

Dami je imala šest godina kada joj je otac umro od moždane aneurizme. Deriku je bilo devet godina kada mu je otac umro od bolesti srca. Džini je imala sedam godina kada joj je mama umrla nakon što je godinu dana bolovala od raka jajnika. *

Ove tri mlade osobe su veoma rano izgubile jednog roditelja. Da li si i ti to doživeo? Ako jesi, ovaj članak ti može pomoći da podneseš svoj gubitak. * Pogledaj prvo nekoliko činjenica o tugovanju nakon smrti drage osobe.

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Svako ispoljava tugu na svoj način. To znači da ti možda izražavaš tugu drugačije od drugih. Jedna knjiga na ovu temu kaže sledeće: „Ne postoji neki šablon po kom se svi ponašamo kada nam neko umre“ (Helping Teens Cope With Death). Važno je da ne potiskuješ tugu. Zašto?

Potiskivanje tuge može biti štetno. Džini, koju smo spomenuli na početku, kaže: „Mislila sam da moram biti jaka zbog moje mlađe sestre. Zato sam svoja osećanja držala u sebi. Čak i sada sam sklona tome da potiskujem bolna osećanja, a to nije zdravo.“

Stručnjaci bi se s tim složili. U jednoj knjizi stoji: „Potisnuta osećanja ne ostaju zauvek u nama. Ona isplivaju na površinu kada se najmanje nadamo, i to u obliku burnih izliva emocija ili pak fizičkih bolesti“ (The Grieving Teen). Neki pribegavaju alkoholu i drogi samo da bi zaboravili na bol.

Mogu se javiti i druga osećanja. Primera radi, uobičajeno je i da neko bude ljut na osobu koja je umrla zato što ga je „napustila“. Nekada ljudi krive Boga, pitajući se zašto nije sprečio smrt osobe koju su voleli. Mnogi pak imaju osećaj krivice, jer su nešto uradili ili rekli toj osobi, a sada više nemaju priliku da izglade stvari.

Jasno je da je proces tugovanja složen. Kako se možeš osloboditi emocionalnog tereta i nastaviti sa svojim životom?

 ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Razgovaraj s nekim. Možda si sklon tome da se osamiš kad ti je teško. Ali ako se poveriš članu porodice ili prijatelju, lakše će ti biti da izađeš na kraj sa svojim osećanjima i tuga te neće slomiti. (Biblijska misao: Poslovice 18:24.)

Vodi dnevnik. Piši o roditelju kog si izgubio. Na primer, čega se najradije setiš u vezi s njim? Piši o njegovim lepim osobinama. Koje od njih bi ti voleo da imaš?

Ako te obuzimaju negativne misli, primera radi, ako ti se stalno vraća nešto ružno što si mu rekao pre nego što je preminuo, napiši šta osećaš i zašto. Na primer: „Izjeda me to što sam se posvađao s tatom dan pre nego što je umro.“

Zatim razmisli da li je razumno da se osećaš krivim. „Ne možeš kriviti sebe što nisi znao da neće biti prilike da mu se izviniš“, stoji u malopre spomenutoj knjizi (The Grieving Teen). „Prosto nije realno da očekuješ da nikad nećeš reći ili uraditi nešto zbog čega ćeš kasnije hteti da se izviniš.“ (Biblijska misao: Jov 10:1.)

Vodi računa o sebi. Dovoljno se odmaraj, vežbaj i zdravo se hrani. Ako nemaš apetit, tokom dana jedi po malo ali zdravo, barem dok ti se apetit ne vrati. Nemoj tražiti utehu u alkoholu ili u brzoj hrani — to će samo pogoršati stvari.

Moli se. Biblija kaže: „Baci na Jehovu breme svoje, i on će te podupreti“ (Psalam 55:22). Molitva ne služi samo za emocionalno rasterećenje. To je razgovor s Bogom „koji nas teši u svakoj našoj nevolji“ (2. Korinćanima 1:3, 4).

Bog teši one koji su u žalosti i putem svoje Reči, Biblije. Zašto ne bi pogledao šta ona kaže o smrti i uskrsenju? * (Biblijska misao: Psalam 94:19.)

^ odl. 4 U narednom članku su Dami, Derik i Džini ispričali nešto više o sebi.

^ odl. 5 Iako ovaj članak govori o smrti roditelja, saveti koji se navode u njemu mogu se primeniti i na smrt brata, sestre ili prijatelja.

^ odl. 19 Vidi 16. poglavlje knjige Mladi pitaju — praktični odgovori na njihova pitanja, 1. tom. Može se besplatno preuzeti s veb-sajta jw.org. Idi na PUBLIKACIJE.