Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 POGLED U SVET

Porodični odnosi

Porodični odnosi

Kada se radi o porodičnim odnosima, da li ste ikada pomislili da na tom polju potražite savet u Bibliji? Uporedite njenu mudrost s nedavnim istraživanjima.

Indija

Prema jednoj anketi iz 2014, 61 posto mladih između 18 i 25 godina smatra da predbračni seks „više nije tabu tema u Indiji“. Jedan lekar iz Mumbaja izjavio je za elektronske novine Hindustan Times da „to što mladi ulaze u vezu, ne znači da na umu imaju brak. Bilo da se radi o vezi za jednu noć, neobaveznoj vezi ili zajedničkom životu, brak ne mora da bude u planu“.

ZA RAZMIŠLJANJE: Da li su polno prenosive bolesti i emocionalni bol učestaliji kod onih koji se upuštaju u predbračni seks ili kod onih koji imaju odnose samo u braku? (1. Korinćanima 6:18).

Danska

Kod onih koji se često svađaju sa članovima porodice postoji duplo veći rizik od smrti u srednjim godinama. Istraživanje na Univerzitetu u Kopenhagenu, koje je trajalo 11 godina i obuhvatalo skoro 10 000 sredovečnih ljudi, pokazalo je da je kod onih koji su se često svađali s nekim ko im je blizak postojao znatno veći rizik od prerane smrti nego kod onih koji su retko ulazili u konflikte. Autor ovog istraživanja kaže da se uspešno izlaženje na kraj s brigama i obavezama, kao i rešavanje konflikata „mogu smatrati važnim merama u borbi protiv prerane smrti“.

ŠTA KAŽE BIBLIJA: „Ko zadržava reči svoje, zaista je mudar, i razborit čovek staloženog je duha“ (Poslovice 17:27).

Sjedinjene Države

Kod parova koji tokom zabavljanja često raskidaju, pa se zatim mire postoji veća verovatnoća da će se razvesti tokom prvih pet godina braka, navodi se u jednom istraživanju koje je obuhvatalo 564 tek venčana para iz Luizijane. Osim toga, takvi parovi se više svađaju i nezadovoljniji su svojim brakom.

ŠTA KAŽE BIBLIJA: „Što je Bog sastavio, čovek neka ne rastavlja“ (Matej 19:6).