Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 GLEDIŠTE BIBLIJE

Brige

Brige

Brige mogu delovati kao kočnica, ali i kao pokretačka snaga. To potvrđuje i Biblija.

Da li je normalno biti zabrinut?

REALNOST.

Zabrinutost podrazumeva osećanja nemira, nervoze i teskobe. S obzirom da živimo u nesigurnom svetu, svi smo ponekad zabrinuti.

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Kralj David je napisao: „Dokle ću se boriti u duši svojoj, po ceo dan nositi tugu u srcu svome?“ (Psalam 13:2). Šta je pomoglo Davidu? U molitvi je izlio srce Bogu, potpuno se uzdajući u njegovu milost (Psalam 13:5; 62:8). Zapravo, Bog i nas poziva da se oslonimo na njega, kao što stoji u 1. Petrovoj 5:7: „Sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas.“

Zabrinutost za druge možemo umanjiti tako što ćemo učiniti nešto za njih

Osim toga, brige često možemo umanjiti i tako što ćemo učiniti nešto konkretno. Primera radi, kada je biblijskog pisca Pavla pritiskala „briga za sve skupštine“, on se trudio da uteši i ohrabri one za koje je bio zabrinut (2. Korinćanima 11:28). Na taj način, za njega su brige bile pokretačka snaga jer su ga podstakle da pruži neophodnu pomoć. I mi se možemo ugledati na Pavla. Suprotan stav — nezainteresovanost i ravnodušnost — mogao bi pokazati nedostatak ljubavi (Poslovice 17:17).

Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih.“ (Filipljanima 2:4)

 Kako se možemo izboriti s preteranom zabrinutošću?

REALNOST.

Uzroci zabrinutosti mogu biti greške iz prošlosti, strah od budućnosti ili ekonomska situacija. *

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Zabrinutost zbog grešaka iz prošlosti: U prvom veku, neki koji su postali hrišćani ranije su bili pijanice, iznuđivači, bludnici i lopovi (1. Korinćanima 6:9-11). Pa ipak, oni nisu sebe mučili stalnim prisećanjem na prošlost, već su se promenili i pouzdali u Božju veliku milost. U Psalmu 130:4 o Bogu se kaže: „Ti istinski opraštaš.“

Strah od budućnosti: „Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan“, rekao je Isus Hrist, „jer će sutrašnji dan imati svoje brige“ (Matej 6:25, 34). Dakle, mudro je baviti se problemima koje imamo danas. Ako unapred brinemo o sutrašnjim brigama, samo ćemo sebi otežati jer nam to može zamagliti prosuđivanje i dovesti do ishitrenih odluka. Dobro je zadržati na umu da se mnogi strahovi uopšte ne obistine.

Ekonomska situacija: Jedan mudar čovek se molio: „Ne daj mi ni siromaštva ni bogatstva“ (Poslovice 30:8). Tražio je da bude zadovoljan onim što ima, što je stav koji Bog ceni. U Jevrejima 13:5 se kaže: „Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu, nego budite zadovoljni onim što imate. Jer [Bog] je rekao: ’Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.‘“ Za razliku od novca koji nas može izneveriti, Bog nikada neće izneveriti one koji se uzdaju u njega i vode jednostavan život.

„Nisam video pravednika ostavljenog, ni decu njegovu hleb da prose.“ (Psalam 37:25)

Hoćemo li se ikada osloboditi zabrinutosti?

ŠTA LJUDI KAŽU.

„Ulazimo u novo doba zabrinutosti“, rekla je 2008. novinarka Harijet Grin u novinama The Guardian. Patrik O’Konor je 2014. u novinama The Wall Street Journal napisao: „Amerikanci probijaju sve rekorde zabrinutosti.“

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

„Od brige čoveku srce klone, a dobra reč ga razveseli“ (Poslovice 12:25). Jedna posebno „dobra reč“ jeste dobra vest o Božjem Kraljevstvu (Matej 24:14). To Kraljevstvo, Božja vladavina, uskoro će učiniti nešto što mi sami nikada ne bismo mogli — ukloniće zabrinutost tako što će iskoreniti njene glavne uzroke, čak i bolest i smrt. Bog će „obrisati svaku suzu s [naših] očiju i smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni bola više neće biti“ (Otkrivenje 21:4).

„Neka vas Bog koji daje nadu ispuni svom radošću i mirom zato što verujete.“ (Rimljanima 15:13)

^ odl. 10 Bilo bi mudro da se oni koji pate od ozbiljnih anksioznih poremećaja obrate lekaru. Probudite se! ne zagovara neki konkretan način lečenja.