Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

KAKO SMANJITI STRES

Šta da radite kad ste pod stresom

Šta da radite kad ste pod stresom

U kojoj ćete meri biti pod stresom zavisi od vašeg zdravstvenog stanja, načina na koji se ophodite prema drugima, kao i vaših ciljeva i prioriteta u životu, to jest onoga što smatrate zaista važnim. U ovom članku će biti reči o tome šta konkretno možete učiniti da biste lakše podneli stres ili ga čak smanjili.

Usredsredite se na današnji dan

„Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan, jer će sutrašnji dan imati svoje brige.“ (MATEJ 6:34)

Pouka: Neminovno je da će nas svaki dan nešto brinuti. Ali nemojte današnjim brigama dodavati sutrašnje. Dobro je da se usredsredite na današnji dan.

 • Zbog stresa možemo biti uznemireni. Kad vam se to desi, pokušajte sledeće: Kao prvo, prihvatite činjenicu da je izvesna mera stresa neizbežna. Sekiranje oko nečega na šta ne možete uticati samo će povećati stres. Kao drugo, stvari često ne ispadnu onakve kakve smo se bojali da će biti.

Budite razumni u svojim očekivanjima

„Mudrost odozgo je [...] razumna.“ (JAKOVLJEVA 3:17)

Pouka: Nemojte biti perfekcionista. Nastojte da od sebe i drugih ne očekujete previše.

 • Budite skromni, imajte razumna očekivanja i poštujte svoje i tuđe granice. Tako ćete olakšati život i sebi i drugima, što će svima pomoći da postižu bolje rezultate. Zadržite i smisao za humor. Kad se smejete i kad ne ide sve glatko, smanjuje se tenzija i podiže raspoloženje.

Prepoznajte šta vam stvara stres

„Razborit čovek staloženog je duha.“ (POSLOVICE 17:27)

Pouka: Negativne emocije nam otežavaju da jasno razmišljamo i zato je dobro ostati staložen.

 • Prepoznajte šta kod vas izaziva stres i kako na to reagujete. Primera radi, analizirajte kako razmišljate, kako se osećate i šta radite kad ste pod stresom, a to čak možete i zabeležiti. Što bolje razumete kako reagujete na stres, biće vam lakše da se izborite s njim. Osim toga, razmislite kako se možete rešiti onoga što vam stvara stres. Ako to nije moguće, možda možete smanjiti stres tako što ćete, recimo, bolje obavljati svoja zaduženja i bolje koristiti vreme.

 • Pokušajte da sagledate situaciju iz drugog ugla. Ono što je za vas stresno, za nekog drugog nije. Mnogo zavisi od toga kako gledate na stvari. Navešćemo tri predloga koji vam mogu pomoći:

  1. Nemojte odmah pripisati drugima loše motive. Zamislite da se neko progurao ispred vas dok čekate u redu. Ako odmah zaključite da je to čist bezobrazluk, samo ćete se iznervirati. Zar ne bi bilo bolje da pomislite da je sigurno imao opravdan razlog za to? Možda biste bili u pravu!

  2. U svakoj situaciji, tražite pozitivnu stranu. Neće vam tako teško pasti da čekate u redu kod lekara ili na aerodromu ako iskoristite to vreme da nešto pročitate, da uradite nešto od posla ili da proverite elektronsku poštu.

  3. Imajte na umu širu sliku. Pitajte se da li će ovaj problem uopšte biti bitan sutra ili za nedelju dana. Dobro je da pravite razliku između manjih i ozbiljnijih problema.

Vodite uredan život

„Sve neka bude pristojno i onako kako je red.“ (1. KORINĆANIMA 14:40)

Pouka: Nastojte da vam u životu vlada red.

 • Svima nama prija red. Ono što doprinosi neredu, a samim tim i stresu, jeste odugovlačenje. Što više odugovlačimo, to nam se obaveze sve više gomilaju. Sledeća dva predloga mogu vam biti od koristi:

  1. Napravite realan plan obaveza i držite ga se.

  2. Utvrdite zbog čega imate naviku da odlažete stvari i promenite to.

Uravnotežite posao i odmor

„Bolja je jedna šaka počinka nego dve šake truda i trčanja za vetrom.“ (PROPOVEDNIK 4:6)

Pouka: Radoholičari sami sebe lišavaju prilike da uživaju u plodovima svog rada. Toliko se iscrpljuju da im ne preostaje ni vremena ni snage za to.

 • Imajte realno gledište o poslu i novcu. Više novca ne znači više sreće i manje stresa. Pre će biti da je suprotno. „Bogatstvo ne da bogatome da spava“, piše u Propovedniku 5:12. Zato je dobro živeti u okviru svojih mogućnosti.

 • Nađite vremena da se opustite. Stresa se oslobađamo kada radimo nešto u čemu uživamo. Međutim, tu obično ne pomaže pasivna zabava, kao što je gledanje televizije.

 • Nemojte robovati tehnologiji. Da li je potrebno da svakog časa proveravate da li vam je stigla poruka ili mejl, ili šta ima novo na društvenim mrežama? Nadalje, gledajte da poslovnu korespondenciju ne obavljate van radnog vremena, osim kada je to stvarno neophodno.

Vodite računa o svom zdravlju

„Vežbanje je dobro za telo.“ (1. TIMOTEJU 4:8, Contemporary English Version)

Pouka: Redovno vežbanje se pozitivno odražava na zdravlje.

 • Stecite dobre navike. Fizička aktivnost podiže raspoloženje i pomaže telu da se izbori sa stresom. Zdravo se hranite i nemojte preskakati obroke. Dovoljno se odmarajte.

 • Nemojte pribegavati nezdravim „rešenjima“ za smanjenje stresa, kao što su cigarete, alkohol i droga. Dugoročno gledano, time biste samo povećali stres, jer biste narušili zdravlje i protraćili teško zarađeni novac.

 • Idite kod doktora ako vam stres postane nepodnošljiv. Ne treba da vas je sramota ako vam je potrebna stručna pomoć.

Postavite prioritete

Prosudite „šta je najvažnije“. (FILIPLJANIMA 1:10)

Pouka: Pažljivo analizirajte svoje prioritete.

 • Poređajte svoje obaveze po važnosti. Tako ćete uraditi ono što je najvažnije i videćete šta možete odložiti, poveriti nekom drugom ili čak izbaciti s dnevnog reda.

 • Nedelju dana pratite kako koristite vreme. Zatim razmislite kako biste mogli bolje da ga iskoristite. Što više vladate situacijom, to ćete manje biti pod pritiskom.

 • Isplanirajte i vreme za odmor. Čak i manje pauze mogu vam obnoviti snagu i ublažiti stres.

Nemojte sve sami

„Od brige čoveku srce klone, a dobra reč ga razveseli.“ (POSLOVICE 12:25)

Pouka: Dobri i saosećajni ljudi vam podižu duh.

 • Razgovarajte s nekim saosećajnim prijateljem u kog imate poverenja. To vam može pomoći da stvari sagledate iz drugog ugla ili da dođete do rešenja koje vam do tada nije palo na pamet. Već sam razgovor će vam doneti olakšanje.

 • Potražite pomoć. Da li možete da zamolite nekoga da uradi nešto umesto vas ili da nešto zajedno uradite?

 • Ako vam kolega na poslu stvara stres, preduzmite nešto. Na primer, da li biste ljubazno i s poštovanjem mogli da mu objasnite kako se osećate zbog njega? (Poslovice 17:27). Ako to ne urodi plodom, možete li smanjiti kontakt s njim?

Negujte svoju duhovnost

„Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba.“ (MATEJ 5:3)

Pouka: Nama ljudima treba više od hrane, odeće i krova nad glavom. Stvoreni smo i s potrebom da se bavimo duhovnim stvarima. Da bismo bili srećni, moramo biti svesni te potrebe i posvetiti joj pažnju.

 • Molitva može biti od velike pomoći. Bog vas poziva da „sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas“ (1. Petrova 5:7). Molitva i duboko razmišljanje mogu vam doneti unutrašnji mir (Filipljanima 4:6, 7).

 • Čitajte ono što će vam pomoći da se približite Bogu. U ovom časopisu su navedena neka načela iz Biblije, a ona je i pisana s ciljem da zadovolji duhovne potrebe čoveka. Takođe nam pomaže da steknemo „mudrost i sposobnost prosuđivanja“ (Poslovice 3:21). Zašto je ne biste pročitali celu? Možda bi vam bilo zanimljivo da počnete od knjige Poslovica.