Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Roditelji svojim primerom uče decu da vole

 PUT KA REŠENJU PROBLEMA

Moralno vaspitanje

Moralno vaspitanje

Jedna grupa tinejdžera optužena je da je na ekskurziji seksualno zlostavljala školskog druga. Svi su pohađali jednu prestižnu privatnu školu u Kanadi. Nakon tog incidenta, Leonard Stern je za list Ottawa Citizen napisao: „Inteligencija, obrazovanje i pripadnost višem društvenom sloju ne čine mlade imunim na moralno neispravne postupke.“

Stern je još naveo: „Pomislili biste da je roditeljima najvažnije da im se dete ispravno razvije u moralnom pogledu. Međutim, realnost je da je mnogim roditeljima važnije da im deca steknu visoko obrazovanje i materijalnu sigurnost.“

Školovanje je svakako važno. Ali čak ni najbolje fakultetsko obrazovanje ne može pomoći osobi da se izbori sa pogrešnim željama i težnjama. Gde onda možemo pronaći obrazovanje koje to može – obrazovanje koje u ljude usađuje moralne vrednosti?

OBRAZOVANJE KOJE UNAPREÐUJE MORALNE I DUHOVNE VREDNOSTI

Biblija je poput ogledala u kom jasno vidimo svoje mane i ograničenja (Jakovljeva 1:23-25). Ali ona je i više od toga. Pomaže nam da se promenimo kada je potrebno, kao i da razvijemo osobine koje unapređuju pravi mir i slogu. Te osobine obuhvataju dobrotu, ljubaznost, strpljenje, samokontrolu i ljubav. Za ljubav se čak kaže da „savršeno povezuje“ (Kološanima 3:14). Zašto je ljubav toliko važna? Zapazite šta Biblija kaže o njoj.

  • „Ljubav je dugotrpljiva i dobra. Ljubav nije zavidna, ne hvali se, ne uzvisuje se, ne ponaša se nepristojno, ne gleda svoju korist, nije razdražljiva, ne pamti zlo. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve podnosi [...] sve trpi. Ljubav nikada ne prestaje.“ (1. Korinćanima 13:4-8)

  • „Ljubav ne čini zlo bližnjem.“ (Rimljanima 13:10)

  • „Pre svega, žarko volite jedni druge, jer ljubav pokriva mnoštvo greha.“ (1. Petrova 4:8)

Kako se osećate kada ste među ljudima koji vas vole? Bezbedno? Opušteno? Svakako, jer ste svesni da vam oni žele najbolje i da vas nikada ne bi namerno povredili.

Ljubav može motivisati ljude da se nečega odreknu, čak i da promene svoj način života zbog drugih. Na primer, kada je Džordž dobio unuka, želeo je da s njim provodi što više vremena. Ali postojao je jedan problem. Džordž  je mnogo pušio, a njegov zet nije želeo da se puši u bebinoj blizini. Šta je Džordž uradio? Iako je pušio 50 godina, zbog unuka je prekinuo s tom navikom. Ljubav zaista ima izuzetnu moć.

Biblija nam pomaže da razvijemo mnoge lepe osobine, kao što su dobrota, ljubaznost i iznad svega ljubav

Ljubav se uči. Roditelji imaju važnu ulogu u tome da nauče decu da vole. Oni brinu o potrebama svoje dece, štite ih i uz njih su kada su povređena i bolesna. Dobri roditelji razgovaraju s decom i poučavaju ih. Oni ih vaspitavaju tako što ih uče šta je dobro, a šta loše. Pored toga, dobri roditelji svojoj deci pružaju dobar primer i tako im postaju uzori.

Nažalost, neki roditelji ne ispunjavaju svoje odgovornosti. Da li to znači da su njihova deca osuđena na propast? Nikako! I mnogi odrasli ljudi, od kojih neki potiču iz problematičnih porodica, iz korena su se promenili i postali brižne i pouzdane osobe. Kao što ćemo videti u narednom članku, to se odnosi i na neke za koje su drugi mislili da za njih nema nade.