Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

KAKO BITI SREĆAN

U potrazi za srećom

U potrazi za srećom

DA LI BISTE SEBE OPISALI KAO SREĆNU OSOBU? Ako je tako, šta vas čini srećnim? Porodica, posao, vera u Boga? Možda iščekujete nešto čemu ćete se radovati, na primer da završite školu, nađete dobar posao ili kupite nova kola.

Mnogi su srećni kada ostvare neki cilj ili dobiju nešto što su želeli. Ali koliko dugo traje takva sreća? Ona je često kratkog daha. Nakon izvesnog vremena opet smo na starom.

Sreća se opisuje kao stanje zadovoljstva koje traje i karakterišu ga osećanja koja se protežu od prijatnosti do duboke i intenzivne životne radosti. Ljudi imaju prirodnu želju da ta osećanja ne prestanu.

Pošto je sreća stanje, pre bi se mogla uporediti sa samim putovanjem nego sa stizanjem na cilj. Prema tome, kad neko kaže: „Biću srećan kad...“, on zapravo odlaže tu sreću.

Objasnimo to na primeru zdravlja. Kako biti dobrog zdravlja? Ako se zdravo hranimo, fizički smo aktivni i uopšte uzev imamo zdrave životne navike, bićemo zdravi. Isto tako, ako se trudimo da vodimo moralan život i sledimo ispravne životne principe, bićemo srećni.

Šta to onda život čini srećnim? Mnogo toga može uticati na sreću, a ovo su neki od ključnih faktora:

  • BITI ZADOVOLJAN I VELIKODUŠAN

  • ZDRAVLJE I POZITIVAN STAV

  • LJUBAV

  • OPRAŠTANJE

  • SVRHA ŽIVOTA

  • NADA

Jedna knjiga drevne mudrosti kaže: „Srećni su oni koji su na svom putu besprekorni“ (Psalam 119:1). Pogledajmo o kakvom načinu života se ovde radi.