Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako da pokažete bračnom drugu da ga cenite

Kako da pokažete bračnom drugu da ga cenite

IZAZOV

Za uspešan brak je neophodno da se oba partnera osećaju cenjeno. Međutim, mnogi muževi i žene su prestali da primećuju dobre osobine kod svog partnera, a još manje pokazuju da ih cene. Jedan bračni savetnik primećuje da se mnogi parovi „više usredsređuju na ono što nedostaje [u njihovom braku] nego na ono što već imaju“. On dodaje: „Kad dođu kod mene, obično pričaju o tome šta sve treba da se menja u njihovom braku. Ne govore o onome čime su zadovoljni. Svi oni prave istu grešku — zaboravljaju da pokažu svom bračnom drugu koliko im znači“ (Emotional Infidelity).

Kako vi i vaš supružnik možete izbeći ovu zamku?

ŠTA TREBA DA ZNATE

Pokazivanje zahvalnosti smanjuje napetost u braku. Kad se i muž i žena trude da primete dobre osobine jedno kod drugog i kažu koliko ih cene, njihov brak postaje još čvršći. Čak se i ozbiljne tenzije mogu smanjiti kada bračni drugovi znaju da su vredni u očima svog partnera.

Za ženu: „Žena često previđa s kolikim se pritiskom suočava njen muž dok zarađuje za porodicu“, stoji u pomenutoj knjizi (Emotional Infidelity). U nekim društvima, muškarci osećaju pritisak zbog odgovornosti da zbrinu porodicu čak i ako je i žena zaposlena.

Za muškarca: Muž često potcenjuje napore žene da brine o domaćinstvu, bilo da ona to čini tako što je zaposlena, brine o deci ili obavlja kućne poslove. Fiona, * žena koja je oko tri godine u braku, kaže: „Znam da svi grešimo, ali kad ja pogrešim, osećam se veoma loše. Mnogo mi znači kad me muž pohvali što sam dobro uradila neki kućni posao jer onda osećam da me voli bez obzira na moje mane. Tada sam zadovoljnija i osećam da imam podršku.“

S druge strane, kada osoba vidi da je njen supružnik uzima zdravo za gotovo, to se negativno odražava na njihov brak. „Kada ne osećaš da te bračni drug ceni“, kaže žena po imenu Valeri, „veća je verovatnoća da će te privući neko ko ti pokazuje da te ceni.“

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Zapažajte. Zašto tokom naredne sedmice ne biste obratili pažnju na lepe osobine kod svog bračnog druga? Zapažajte šta on sve čini da bi u vašem domu sve teklo glatko — možda je to nešto što do sada niste ni primećivali. Na kraju sedmice napravite listu (1) osobina koje vam se dopadaju kod vašeg supružnika i (2) dobrih stvari koje je uradio za vašu porodicu. (Biblijska misao: Filipljanima 4:8.)

Zašto je važno da zapažate dobre strane svog supružnika? Žena po imenu Erika kaže: „Nakon nekoliko godina braka prosto prestanete da primećujete ono što vaš supružnik radi, jer smatrate da se to podrazumeva i vidite samo ono što ne radi.“

Pitajte se: „Da li uzimam zdravo za gotovo trud svog bračnog druga?“ Na primer, ako vaš muž nešto popravi u kući, da li smatrate da je on dužan da to obavi, pa mu i ne zahvalite? Ili, ako ste suprug, da li smatrate da vaša žena ne zaslužuje pohvalu što brine o deci jer se to prosto očekuje od nje? Postavite sebi za cilj da zapazite i pohvalite sve što vaš bračni drug čini za vašu porodicu — čak i ako je u pitanju sitnica. (Biblijska misao: Rimljanima 12:10.)

Ne budite škrti s pohvalama. Treba da pokazujemo zahvalnost, a ne samo da je osećamo (Kološanima 3:15). Neka vam pređe u naviku da pohvaljujete svog supružnika. Muž po imenu Džejms kaže: „Kad moja žena pokazuje da ceni ono što radim, tada želim da budem još bolji muž i da još više ulažem u naš brak.“ (Biblijska misao: Kološanima 4:6.)

Kada muževi i žene pokazuju da cene jedno drugo, to jača njihov brak. „Verujem da bi mnogi brakovi opstali da su se bračni drugovi usredsredili na to šta vole kod svog supružnika“, kaže muž po imenu Majkl. „Kad bi se pojavili problemi, ne bi odmah razmišljali o razvodu jer bi imali na umu lepe stvari koje im taj brak pruža.“

^ odl. 9 Neka imena su promenjena.