Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Kako se sipa kamuflira?

Kako se sipa kamuflira?

SIPA ima sposobnost da menja boje i kamuflira se, tako da postaje gotovo nevidljiva za ljudske oči. U jednom izveštaju se navodi da ona „ima nekoliko vrsta šara i može ih promeniti gotovo trenutno“. Kako to čini?

Razmislite o sledećem: Sipa menja boje pomoću posebnih potkožnih ćelija, poznatih kao hromatofore. One se sastoje od kesica pigmenata okruženih sićušnim mišićima. Kada sipa treba da se kamuflira, njen mozak šalje signal tim mišićima. Oni se zgrče i pritiskaju kesice s pigmentima koje se šire i tako sipa brzo menja boju i šaru. Ovu sposobnost ona koristi za kamuflažu i da bi privukla potencijalnog partnera, a možda i za komunikaciju.

Istraživači sa Univerziteta Bristol, u Engleskoj, napravili su veštačku sipinu kožu. Između malih uređaja koji funkcionišu poput sipinih mišića stavili su diskove od crne gume. Kada su kroz tu veštačku kožu pustili struju, uređaji su pritisnuli diskove tako da su se oni spljoštili i raširili. Na taj način su joj promenili boju.

Prema inženjeru Džonatanu Rositeru, istraživanja vršena na sipinim mišićima, „tim sićušnim strukturama koje je priroda tako dobro napravila“, mogla bi dovesti do proizvodnje odeće koja bi u deliću sekunde mogla da menja boju. Rositer kaže da bi to moglo poslužiti u izradi maskirnih uniformi ili odeće koju bi ljudi nosili čisto zbog mode.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je sipina sposobnost da menja boje nastala evolucijom ili je delo Stvoritelja?