Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako tehnologija utiče na vaš brak?

Kako tehnologija utiče na vaš brak?

Telefoni, kao i drugi elektronski uređaji, bračnim parovima mogu biti od velike pomoći. Na primer, tokom dana se mogu čuti, što dodatno učvršćuje njihovu vezu.

Međutim, neki bračni parovi su dozvolili da im elektronski uređaji . . .

  • oduzmu dragoceno vreme koje bi inače provodili zajedno.

  • nepotrebno produže radno vreme.

  • naruše međusobno poverenje.

ŠTA TREBA DA ZNATE

ZAJEDNIČKO VREME

„Kad smo supruga i ja kod kuće, ponekad se čini kao da je potpuno odsutna. Stalno proverava telefon i kaže kako nešto mora da završi jer nije stigla ranije“, kaže Majkl. Za sličnu situaciju Džonatan kaže: „Iako su muž i žena na istom mestu, čini se kao da su kilometrima udaljeni jedno od drugog.“

RAZMISLITE: Koliko često vam neki telefonski poziv, poruka ili obaveštenje oduzima vreme koje biste mogli da provedete sa svojim bračnim drugom? (EFEŠANIMA 5:33).

POSAO

Neki zbog prirode posla moraju biti dostupni non-stop. Ali ima i onih koji rade i nakon radnog vremena iako to nije neophodno. „Nije mi lako da ignorišem telefonski poziv ili poruku u vezi sa poslom u vreme koje sam odvojio za svoju suprugu“, kaže Li. „Pošto radim od kuće, teško mi je da prekinem s poslom. Nije lako naći neku sredinu“, kaže Džoj.

RAZMISLITE: Da li pažljivo slušate svog bračnog druga dok razgovarate? (LUKA 8:18).

VERNOST

Jedno istraživanje je pokazalo da su aktivnosti na društvenim mrežama čest razlog bračnih svađa. Deset procenata ispitanika je priznalo da su krili od svog bračnog druga ono što su postavljali na internet.

S dobrim razlogom se kaže da su društvene mreže pravo „minsko polje za brak“ i dobar „poligon za preljubu“. Zato nije čudo što advokati kažu da društvene mreže u velikoj meri doprinose raspadu mnogih brakova.

RAZMISLITE: Da li od svog bračnog druga krijete da razgovarate sa osobom suprotnog pola? (POSLOVICE 4:23).

ŠTA MOŽETE UČINITI

POSTAVITE PRIORITETE

Ko ne jede, teško će sačuvati svoje zdravlje. Slično tome, ko ne provodi vreme sa svojim bračnim drugom, teško će sačuvati svoj brak (Efešanima 5:28, 29).

BIBLIJSKO NAČELO: Prosudite šta je najvažnije (FILIPLJANIMA 1:10).

Razgovarajte sa bračnim drugom o tome koje biste od navedenih predloga želeli da primenite ili zapišite neke svoje ideje kako da vaše navike što se tiče korišćenja elektronskih uređaja ne ugroze vaš brak.

  • Barem jednom dnevno uživaćemo u zajedničkom obroku

  • Odredićemo vreme kada nećemo koristiti elektronske uređaje

  • Planiraćemo neki izlazak ili nešto posebno što ćemo raditi zajedno

  • Preko noći ćemo isključiti elektronske uređaje i ostaviti ih van spavaće sobe

  • Svakog dana ćemo barem na 15 minuta ugasiti telefon da bismo na miru razgovarali

  • U određeno doba dana isključićemo pristup internetu na svojim uređajima