Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 POGLED U SVET

Evropa

Evropa

Iako je religija nekada imala snažan uticaj u Evropi, danas je to potpuno drugačije. Pa ipak, iznenadiće vas koliko ono što se dešava na ovom kontinentu ima veze s Biblijom.

Uticaj majčinog glasa.

Istraživači iz Milana su prevremeno rođenim bebama stavljali na ručni zglob uređaj putem kog su mogle čuti majčin glas. Ustanovili su da je to pozitivno uticalo na zdravlje beba dok su bile u bolnici. Ovaj uređaj pušta glas majke kao što ga beba čuje dok je još u stomaku. U zaključku tog istraživanja stoji da „slušanje majčinog glasa odmah nakon rođenja blagotvorno deluje na nedonošče“.

ŠTA KAŽE BIBLIJA: „Umirio sam i utišao dušu svoju, osećam se kao malo dete u naručju majke svoje“ (Psalam 131:2).

Pothranjivanje narcizma kod dece.

Prema jednom istraživanju kojim je obuhvaćeno 565 dece iz Holandije, deca kojoj su roditelji govorili da su „posebna i bolja od drugih“ i da zaslužuju „poseban tretman“ pokazala su veći stepen narcisoidnosti, ispoljila osećanje superiornosti i imala visoko mišljenje o sebi. „Kad roditelji govore deci da su posebna i bolja od drugih, ona veruju u to“, rekao je jedan od onih koji su sproveli ovo istraživanje. „To se može loše odraziti i na decu i na društvo.“

ŠTA KAŽE BIBLIJA: „Kažem svakome među vama da ne misli o sebi više nego što treba da misli, nego da misli o sebi razumno“ (Rimljanima 12:3).

Optimistični stogodišnjaci.

Uprkos bolestima i fizičkim ograničenjima, stogodišnjaci imaju snažnu volju za životom, izveštavaju istraživači sa Univerziteta u Hajdelbergu u Nemačkoj. Od svaka četiri ispitanika, njih troje je pokazalo da je puno života i da se trudi da iz njega izvuče najviše. Oni postižu ciljeve koje su postavili, optimistični su i puni nade, smatraju da život ima smisao i neguju religiozne i moralne vrednosti.

ŠTA KAŽE BIBLIJA: Bog je „večnost stavio ljudima u srce“ (Propovednik 3:11).