Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Razlike u ličnosti ne moraju stvoriti jaz

Razlike u ličnosti ne moraju stvoriti jaz

IZAZOV

Vi uživate u sportu, a vaš bračni drug u čitanju. Vi ste pedantni i umete dobro da se organizujete, a vaš bračni drug je prilično haotičan. Vi volite društvo, a vaš bračni drug više voli samoću.

„Mi smo toliko različiti“, kažete sebi. „Kako to nismo primetili dok smo se zabavljali?“

Verovatno ste primetili, barem donekle. Ali tada ste bili spremniji da brzo činite ustupke — što je veština koja vam je potrebna i u braku. Svrha ovog članka je da vam pomogne u tome. Pogledajmo najpre kako treba gledati na različitosti.

ŠTA TREBA DA ZNATE

Neka razilaženja ne treba zanemariti. Jedna od najvažnijih stvari tokom zabavljanja jeste da dve osobe uvide da li su jedna za drugu. Zato mnogi parovi koji otkriju velike razlike među sobom odluče da prekinu vezu, ne želeći da završe u nesrećnom braku. Ali šta se može reći za manja razilaženja, koja su u suštini neizbežna?

Ne postoje dve iste osobe. Normalno je da se bračni drugovi razlikuju u nekom od narednih područja:

Interesovanja. „Boravak u prirodi me nikada nije privlačio“, kaže žena po imenu Ana, * „ali moj suprug je detinjstvo proveo na snežnim planinama i često je danima planinario.“

Navike. „Moja žena može da ostane budna do kasno, a ipak ustane u pet ujutru, a meni je potrebno sedam ili osam sati sna, inače sam mrzovoljan“, kaže čovek po imenu Brajan.

Karakter. Vi ste možda zatvoreni, a vaš bračni drug otvoren. „Nisam vaspitan tako da govorim o svojim problemima“, kaže muž po imenu David, „dok moja žena dolazi iz porodice u kojoj se o svemu otvoreno razgovaralo.“

Različitost nije uvek loša. „Moj način je možda dobar, ali ne znači da je i jedini“, kaže žena po imenu Helena.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Budite prilagodljivi. Čovek po imenu Andrija kaže: „Moju suprugu, Dijanu, sport ni najmanje ne zanima. Ali ipak ide sa mnom na neke utakmice i čak navija sa mnom. Ona voli umetnost, pa zajedno idemo na izložbe i ostajemo koliko god ona želi. Trudim se da naučim nešto o umetnosti, jer znam koliko je to njoj važno.“ (Biblijska misao: 1. Korinćanima 10:24.)

Proširite vidike. Mišljenje vašeg bračnog druga ne mora biti pogrešno samo zato što se razlikuje od vašeg. To je uvideo i čovek po imenu Aleksandar. „Uvek sam smatrao da je najkraći put od tačke A do tačke B prava linija, i da nijedan drugi put nije dovoljno dobar“, kaže on. „Međutim, od kada sam u braku, razumeo sam da postoje mnogi načini da se stigne od tačke A do tačke B i da su svi podjednako dobri.“ (Biblijska misao: 1. Petrova 5:5.)

Budite realni. Da bi se dve osobe dobro slagale, ne moraju biti identične. Zato nemojte brzo zaključiti da je vaš brak promašaj samo zato što je očigledno da se u nekim stvarima razlikujete. U knjizi The Case Against Divorce piše: „Mnogi ljudi se izgovaraju govoreći: ’Bio sam slepo zaljubljen‘.“ Međutim, „svaki vaš zajednički dan u kom ste bili srećni“, kaže se nadalje u knjizi, „pokazuje da možete da volite jedno drugo, bez obzira na razlike među vama“. Trudite se da primenite sledeći biblijski savet: „Podnosite jedni druge [...] ako neko ima pritužbu na nekoga“ (Kološanima 3:13).

Probajte sledeće: Zapišite šta vam se sviđa kod vašeg bračnog druga, šta volite kod njega i u čemu mislite da ste slični. Zatim napišite u čemu se razlikujete. Možda ćete ustanoviti da razlike među vama nisu tako ozbiljne kako vam se činilo. To što zapišete takođe će vam pokazati gde možete biti tolerantniji i na kom polju možete pružiti veću podršku svom bračnom drugu. „Puno mi znači kad moja žena učini ustupak zbog mene i znam da njoj znači kad ja učinim ustupak zbog nje“, kaže čovek po imenu Karlo. „Čak i ako treba da se odreknem nečega, kad vidim da je ona srećna, i ja sam srećan.“ (Biblijska misao: Filipljanima 4:5.)

^ odl. 10 Neka imena u ovom članku su promenjena.