Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | KAKO DA DOM BUDE MIRNA LUKA

Kako sačuvati mir u porodici

Kako sačuvati mir u porodici

ŠTA mislite, da li Biblija može pomoći porodicama da sačuvaju mir? Pozivamo vas da uporedite biblijska načela sa onim što su rekli oni koji imaju uspešne porodice. Razmislite koje misli bi vama mogle pomoći da izbegnete sukobe, sačuvate mir i ojačate porodične veze.

 BIBLIJSKA NAČELA KOJA UNAPREÐUJU MIR

ZAPAŽAJTE DOBRO U DRUGIMA.

„Ništa ne radite iz častoljublja niti iz sujete, nego u poniznosti smatrajte druge većima od sebe, i ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:3, 4).

„Uvideli smo da je dobro svog bračnog druga smatrati važnijim od sebe i drugih“ (Č. P., 19 godina u braku).

SLUŠAJTE OTVORENOG UMA.

„Podsećaj ih [...] da ne budu ratoborni, nego da budu razumni, da budu sasvim blagi prema svim ljudima“ (Titu 3:1, 2).

„Izbeći ćete mnoge napetosti ukoliko ne reagujete svađalački na ono što vam kaže bračni drug. Važno je slušati bez predrasuda i poštovati mišljenje druge strane, čak i ako se ne slažete s njim“ (P. P., 20 godina u braku).

BUDITE STRPLJIVI I BLAGI.

„Strpljivošću može da se utiče na zapovednika, i blag jezik kosti lomi“ (Poslovice 25:15).

„Do nesuglasica će sigurno dolaziti, ali kako će se one završiti zavisi od našeg stava. Strpljenje nam je preko potrebno. Kad smo strpljivi, na kraju sve ispadne dobro“ (G. A., 27 godina u braku).

NIKADA NE PRIBEGAVAJTE VERBALNOM ILI FIZIČKOM NASILJU.

„Odbacite sve ovo: srdžbu, gnev, zloću, pogrdan govor, a prostačke reči neka ne izlaze iz vaših usta“ (Kološanima 3:8).

„Divim se svom suprugu zbog njegove samokontrole. Uvek je smiren i nikada ne viče na mene niti me vređa“ (B. D., 20 godina u braku).

SPREMNO OPRAŠTAJTE I BRZO REŠAVAJTE NESUGLASICE.

„Podnosite jedni druge i spremno opraštajte jedni drugima ako neko ima pritužbu na nekoga“ (Kološanima 3:13).

„Nije uvek lako ostati smiren pod pritiskom i zato vam se može desiti da kažete ili uradite nešto što može povrediti vašeg bračnog druga. U takvim situacijama je divno kad vam on to ne uzme za zlo. Nemoguće je imati dobar brak ako ne opraštate“ (A. B., 34 godine u braku).

BUDITE NESEBIČNI.

„Dajte, i daće vam se [...] Jer kakvom merom merite, takvom će vam se meriti“ (Luka 6:38).

„Moj muž zna šta volim i često me nečim iznenadi. Zato i ja uvek razmišljam kako mogu da ga obradujem. Zbog toga smo se često smejali, a to se do danas nije promenilo“ (H. K., 44 godine u braku).

NIKAD NE ODUSTAJTE.

Porodični ljudi s kojima je razgovarao Probudite se! samo su neki od više miliona onih kojima su biblijska načela pomogla da steknu osobine koje doprinose miru u porodici. * Čak i kada u tome nemaju podršku drugih članova porodice, uvideli su da je graditi mir vredno truda, jer Biblija obećava: „[Oni] koji unapređuju mir, imaju radost“ (Poslovice 12:20).

^ odl. 24 Više informacija o tome kako imati srećan porodični život može se naći u 14. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci. Dostupna je i na sajtu www.jw.org, na kom možete naći i dodatne informacije pod BIBLIJSKA UČENJA > SAVETI ZA PORODICU.