Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | KAKO DA DOM BUDE MIRNA LUKA

Kako prekinuti sa svađama

Kako prekinuti sa svađama

ŠTA ako vam se čini da se vaša porodica zbog žučnih i sve češćih svađa nalazi u začaranom krugu? Možda čak i ne znate kako je došlo do toga. S druge strane, volite se i ne želite da povređujete jedni druge.

Važno je imati na umu da to što ne razmišljate na isti način ne znači da se vaša porodica raspada. Neslaganja sama po sebi ne utiču na to da li će vaš dom biti luka mira ili ratno poprište, već način na koji ih rešavate. Pogledajte neke korake koji vam mogu pomoći da se više ne svađate.

1. PRESTANITE DA UZVRAĆATE.

Za svađu je potrebno dvoje, a kada jedno prestane da uzvraća i počne da sluša, vatrena rasprava može početi da jenjava. Prema tome, oduprite se želji da uzvratite kada ste isprovocirani. Sačuvajte samopoštovanje i dostojanstvo tako što ćete se kontrolisati. Zapamtite, mir u porodici je mnogo važniji od toga da pobedite u raspravi.

„Kad nestane drva, ugasi se vatra, i kad nema klevetnika, svađa prestaje.“ (Poslovice 26:20)

2. UVAŽITE OSEĆANJA ČLANOVA PORODICE.

Pažljivo i saosećajno slušanje, bez osuđivanja i upadanja u reč, umnogome doprinosi tome da se situacija smiri i obnovi mir. Nemojte drugima pripisivati loše motive, već uvažite njihova osećanja. Pošto niko nije savršen, nemojte u nečijem propustu odmah videti zlu nameru. Reči kojima vas je neko uvredio možda su samo posledica njegove nepromišljenosti ili briga koje nosi u srcu, a ne mržnje ili osvetoljubivosti.

„Obucite se u najdublju samilost, dobrotu, poniznost, blagost i dugotrpljivost.“ (Kološanima 3:12)

3. SKLONITE SE DOK SE NE SMIRITE.

Ukoliko su vam emocije uzburkane, možda bi bilo mudro da zamolite za malo vremena da biste se smirili. Mogli biste da odete u drugu prostoriju ili u šetnju dok ne povratite kontrolu nad sobom. To ne znači da okrećete leđa problemu, to jest da ga ignorišete ili da izbegavate da se suočite sa situacijom. Time ne započinjete ni hladni rat, to jest ne odbijate da razgovarate s porodicom. Umesto toga, to je dobro vreme da se molite Bogu za strpljenje, mudrost i razumevanje.

„Udalji [se] pre nego što počne svađa.“ (Poslovice 17:14)

 4. RAZMISLITE ŠTA ĆETE REĆI I KAKO ĆETE TO REĆI.

Nećete poboljšati situaciju ako svu svoju snagu usmerite na razmišljanje kako da zadate udarac. Potrudite se da kažete nešto što će ublažiti povređena osećanja člana porodice. Nemojte mu govoriti kako treba da se oseća, već ga ponizno pitajte kako se zaista oseća i zahvalite mu što vam to kaže.

„Neko ko nepromišljeno govori kao da mačem probada, a jezik je mudrih lek.“ (Poslovice 12:18)

5. NE POVISUJTE TON I GOVORITE SMIRENO.

Kad jedan član porodice izgubi strpljenje, drugi se mogu naljutiti. Oduprite se porivu da govorite sarkastično, da vređate ili povisujete ton, koliko god da ste uvređeni. Nemojte povređivati druge rečima poput: „Nije ti stalo do mene“ ili „Nikad ne slušaš šta govorim.“ Smireno recite kako na vas utiče njihovo ponašanje („Povredilo me je to što...“). Guranje, šamaranje, udaranje ili bilo koji drugi oblik nasilja nikad nije opravdan. Isto važi za nazivanje pogrdnim imenima, ponižavanje i pretnje.

„Neka se sva zlobna gorčina i gnev i srdžba i vika i pogrdan govor ukloni od vas zajedno sa svom zloćom.“ (Efešanima 4:31)

6. BRZO SE IZVINITE I KAŽITE ŠTA ĆETE UČINITI DA POPRAVITE SITUACIJU.

Nemojte dozvoliti da emocije zasene vaš glavni cilj, a to su dobri odnosi. Zapamtite, kada se s nekim posvađate, oboje gubite. Ukoliko gradite mir, oboje dobijate. Zato preuzmite svoj deo odgovornosti za nastalu situaciju. Čak i ako ste uvereni da niste uradili ništa loše, izvinite se što ste izgubili živce, što ste reagovali na određeni način ili što ste nesvesno doprineli zategnutoj situaciji. Dobri odnosi su mnogo važniji od ličnog ponosa i pobede. A kad se vama neko izvini, brzo oprostite.

„Zato se trudimo da unapređujemo mir i da se međusobno izgrađujemo.“ (Rimljanima 14:19)

Kad je svađa okončana, šta možete učiniti da biste sačuvali mir u porodici? O tome će govoriti sledeći članak.