Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Život bez vida

Život bez vida

„Vid sam skoro potpuno izgubila kada su mi na rođenju dali prejake kapi za oči. Tokom tinejdžerskih godina sam potpuno oslepela i pala u tešku depresiju.“ (Paki, žena srednjih godina čiji je muž takođe slep)

SLEPILO ili ozbiljno oštećenje vida može biti posledica mnogo čega. Na primer, usled povreda i bolesti, može doći do oštećenja očiju, očnog nerva ili mozga. Ljudi koji izgube vid, delimično ili u potpunosti, često se bore s nevericom, tugom i strahom. Pa ipak, mnogi uspešno izlaze na kraj sa svojim okolnostima i vode ispunjen život.

Oči su obično naš osnovni izvor informacija o svetu koji nas okružuje. Zato kada neko izgubi vid, počinje da se više oslanja na ostala čula — sluh, miris, dodir i ukus.

Prema časopisu Scientific American, istraživanja o plastičnosti mozga pokazuju da on ima sposobnost da se „prilagodi izmenjenim okolnostima“. Još se dodaje: „Obilje dokaza pokazuje da kada mozak ne dobija informacije preko jednog čula, on se menja tako što povećava osetljivost drugih čula.“ Razmislite o sledećim činjenicama.

Sluh. Glasovi i koraci stvaraju mentalne slike. „Naučio sam da zapamtim i prepoznam ljude po glasu ili čak po hodu“, kaže slepi čovek po imenu Fernando. Huan, koji je takođe slep, kaže: „Slep čovek povezuje neku osobu s njenim glasom.“ Kao i svi mi, slepi u nečijem tonu glasa mogu osetiti različite emocije.

Zahvaljujući svom istančanom sluhu, slepa osoba otkriva mnogo o svom okruženju — bilo da je to pravac kretanja saobraćaja, veličina sobe ili gde su prepreke.

Miris. Pored toga što otkriva odakle miris dolazi, čulo mirisa slepoj osobi može pružiti obilje drugih informacija. Na primer, kada ide određenim putem, to čulo joj pomaže da stvori mentalnu mapu s kafićima, restoranima, pijacama i tako dalje. Naravno, tu mapu upotpunjuju poznati zvuci, kao i detalji koji se prikupe čulom dodira.

 Dodir. „Moji prsti su moje oči“, kaže Fransisko. Pored toga, slepima puno pomaže i štap. Manases, koji je rođen slep i koji se od detinjstva služi štapom, kaže: „Znam tačno gde se nalazim zahvaljujući drugim čulima, pamćenju i karakteristikama trotoara koje prepoznam pomoću svog štapa.“

Čitanje Stražarske kule na Brajevom pismu

Čulo dodira takođe omogućuje mnogim slepima da čitaju literaturu na Brajevom pismu. Danas nije neobično da slepa osoba ima pristup raznim sredstvima koja joj omogućuju da obogati svoj život u intelektualnom i duhovnom pogledu. Osim publikacija na Brajevom pismu, tu su i audio-snimci i druga kompjuterska tehnologija. Zahvaljujući svemu tome, slepi mogu da čitaju Bibliju i razna pomoćna sredstva za njeno proučavanje. *

Sva ta sredstva su izvor ogromne utehe i nade za Paki i njenog muža, koji su pomenuti na početku. Skupština Jehovinih svedoka, njihova velika  duhovna porodica, takođe im pruža podršku. „Sada imamo ispunjen život i relativno smo samostalni“, kaže Paki.

Gubitak vida nesumnjivo nosi posebne izazove. Ali kada čovek ne poklekne pred njima, već nastavi da radosno korača kroz život pruža izvanredno svedočanstvo o svojoj sposobnosti prilagođavanja.

^ odl. 10 Jehovini svedoci izdaju pomoćna sredstva za proučavanje Biblije na Brajevom pismu na preko 25 jezika.