Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

GLEDIŠTE BIBLIJE

Evolucija

Evolucija

Neki kažu da je život nastao evolucijom. Drugi tvrde da je Bog započeo stvaranje, a onda pustio da se sve razvija putem evolucije. Šta kaže Biblija?

Da li biblijski izveštaj o stvaranju potpuno isključuje mogućnost da je svemir nastao velikim praskom?

Biblija jednostavno kaže: „U početku stvori Bog nebesa i zemlju“ (Postanak 1:1). Ona ne objašnjava kako je Bog sve stvorio. Prema tome, čak i da je svemir nastao iz neke velike kosmičke eksplozije, to ne bi bilo u suprotnosti s onim što stoji u Bibliji. U tom slučaju, Postanak 1:1 dao bi odgovor na pitanje ko je prouzrokovao veliki prasak.

Međutim, mnogi naučnici veruju da je veliki prasak bio slučajan, nekontrolisan događaj usled kog su se čestice materije same grupisale i s vremenom formirale zvezde i planete. Biblija ne podupire takvo gledište, već kaže da je Bog stvorio svemir, bilo putem neke kosmičke eksplozije bilo na neki drugi način.

„U početku stvori Bog nebesa i zemlju.“ (Postanak 1:1)

Da li Biblija osporava mogućnost da tokom vremena dođe do promena među živim bićima?

Ne. Biblija kaže da je Bog stvorio živa bića „po njihovim vrstama“ (Postanak 1:11, 12, 21, 24, 25). Mogu li se pojaviti varijacije unutar jedne vrste? Da. Pa ipak, da li su takve varijacije dokaz da je moguće da iz jedne vrste nastane druga vrsta? Ne.

Razmislite o jednom primeru: Tokom 1970-ih, istraživači su proučavali zebe s Galapagosa. Primetili su da su promenjeni klimatski uslovi doveli do toga da se broj zeba s malo dužim kljunom poveća u odnosu na broj onih s kraćim kljunom. Neki su zaključili da je to dokaz u prilog evoluciji. Ali da li je to potvrdilo evoluciju ili se jednostavno radilo o prilagođavanju životnoj sredini? Godinama kasnije, zebe s kraćim kljunom ponovo su bile u većini. Taj eksperiment je naveo Džefrija Švarca, profesora antropologije, da zaključi da prilagođavanje može omogućiti jednoj vrsti da opstane pod promenjenim uslovima, ali da „ono ne stvara ništa novo“.

Mogu li se pomiriti Biblija i teorija evolucije?

Biblija kaže da je Bog „sve stvorio“ (Otkrivenje 4:11). On nije počeo da „počiva od svih dela“ dok sve nije dovršio (Postanak 2:2). Poruka je jasna: Bog nije stvorio neki jednostavan organizam, a zatim se povukao dok se taj organizam tokom miliona godina nije postepeno razvio u različite vrste riba, čovekolikih majmuna i na kraju u čoveka. * Ta ideja, koja se naziva makroevolucijom, odbacuje ulogu Stvoritelja, za koga Biblija kaže da je „stvorio nebesa i zemlju, more i sve što je u njima“ (Izlazak 20:11; Otkrivenje 10:6).

„Dostojan si, Jehova, Bože naš, da primiš slavu, čast i moć, jer si ti sve stvorio.“ (Otkrivenje 4:11)

Saznajte više. Biblija kaže da se Božja „nevidljiva svojstva [...] jasno [...] vide još od stvaranja sveta, budući da se razabiru po onome što je stvoreno“ (Rimljanima 1:20). Učenje o Bogu može našem životu pružiti pravi smisao, pošto će on učiniti nešto divno za sve one koji ga iskreno traže (Propovednik 12:13; Jevrejima 11:6). Više informacija možete dobiti od Jehovinih svedoka ili ih pronaći na veb-sajtu www.jw.org. Idite na BIBLIJSKA UČENJA > PITANJA I ODGOVORI.

^ odl. 12 Suprotno tvrdnjama kreacionista, Biblija ne podržava teoriju da je Bog stvorio zemlju za šest doslovnih dana od po 24 časa. Više informacija može se naći u brošuri Da li je život nastao stvaranjem?, na stranama 24-27. Ovu brošuru su izdali Jehovini svedoci, a može se i besplatno preuzeti s veb-sajta www.jw.org.