Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Zidine Ičan Kale u Hivi

ZEMLJE I NARODI

Poseta Uzbekistanu

Poseta Uzbekistanu

TRANSOKSANIJA. Zemlja među rekama. Turkistan. To su samo neki nazivi područja na kom se sada nalazi Uzbekistan, „zemlja Uzbeka“. Već od 15. veka, u gradove Uzbekistana svraćali su trgovci koji su išli Putem svile, koji je nekada povezivao Kinu i Sredozemlje. Danas je pamuk glavni proizvod u tekstilnoj industriji ove zemlje. Ovde se prodaju predivni ćilimi od pamuka, vune i svile.

Tokom istorije, mnogi narodi su uticali na uzbečku kulturu. Slavni osvajači i moćne vojske prošli su ovdašnjim planinama i pustinjama. Među njima je bio Aleksandar Veliki, koji je na ovim prostorima sreo svoju voljenu Roksanu. Zatim, Džingis-kan iz Mongolije, kao i Timur, kan koji je potekao iz ovih krajeva i vladao jednim od najvećih carstava na svetu.

Narodna nošnja

Ogromne, živopisne građevine s plavim kupolama krase današnji Uzbekistan. Mnoge od njih su sada škole.

Put svile. Napravljen je pre nove ere i naveliko se koristio sve do kraja 15. veka, kada je ustanovljen pomorski put do Indije. Ova mreža puteva, koja je delom prolazila kroz područje današnjeg Uzbekistana, imala je ključnu ulogu u svetskoj trgovini.

Izrada svilenih ćilima

Aralsko jezero. Zbog korišćenja vode za navodnjavanje, ovo jezero, koje je nekada bilo četvrto po veličini na svetu, polako presušuje. Ovaj problem Uzbekistan nastoji da reši u saradnji s drugim zemljama centralne Azije.

Promena pisma. U ovoj zemlji se govori mnogo jezika. Nakon islamskog osvajanja u osmom veku, usvojen je arapski. Nakon što je Uzbekistan postao deo Sovjetskog Saveza, prvo se koristilo latinično pismo, ali je krajem 1930-ih zamenjeno ćiriličnim. Zatim je 1993. novim zakonom usvojeno uzbečko pismo, koje se temelji na latiničnom.

Tezga sa suvim voćem