Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

POGLED U SVET

Porodica

Porodica

Porodice se suočavaju s mnogim izazovima, ali biblijska načela, koja ne zastarevaju, mogu im pomoći da budu uspešne i srećne.

Afrika

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, majke treba da počnu da doje bebe u roku od sat vremena nakon porođaja i da ih prvih šest meseci hrane isključivo svojim mlekom. Uprkos takvoj preporuci, u jednom izveštaju Unicefa stoji da u istočnoj i južnoj Africi i dalje postoji agresivni marketing u kojem se tvrdi da je „mlečna formula podjednako dobra kao i majčino mleko“.

ŠTA KAŽE BIBLIJA: „Lakoveran veruje svakoj reči, a pametan pazi na korake svoje“ (Poslovice 14:15).

Kanada

Jedno istraživanje iz Montreala pokazuje da deca autoritarnih roditelja — onih koji postavljaju kruta pravila i pokazuju malo naklonosti prema deci — imaju 30 posto veće šanse da budu gojazna u odnosu na decu čiji roditelji zadržavaju ravnotežu između ljubavi i discipline.

DA LI STE ZNALI? Vaspitanje koje je najbolje za decu opisano je u Bibliji pre više vekova (Kološanima 3:21).

Holandija

Jedna studija sprovedena među porodicama u kojima su oba roditelja zaposlena pokazala je da roditelji koji posao i porodične odgovornosti strogo odvajaju imaju bolji odnos s decom u odnosu na roditelje koji to ne čine. Primera radi, obavljanje poslovnih razgovora od kuće nakon radnog vremena može sprečiti roditelje da posvete deci dovoljno pažnje.

ZA RAZMIŠLJANJE: „Sve ima svoje vreme“ (Propovednik 3:1).