Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako pomoći nekome ko je bolestan

Kako pomoći nekome ko je bolestan

„Kada je trebalo da tata izađe iz bolnice, zamolili smo njegovog lekara da ponovo pogleda njegove rezultate krvi. Lekar nas je uverio da je sve bilo u redu, ali je bio ljubazan i ponovo ih pogledao. Iznenadio se kad je video da su dva parametra bila van granica normale. Izvinio se i pozvao specijalistu. Tati je sada dobro. Drago nam je što smo reagovali.“ (Maribel)

Pre posete lekaru, zapišite simptome i lekove koje pacijent koristi

Posete lekaru i boravak u bolnici mogu biti veoma stresni. Kao što se vidi iz onoga što se dogodilo Maribelinom ocu, podrška članova porodice ili prijatelja može puno da znači, a možda čak i spasi život. Kako možete pomoći bolesnom prijatelju ili rođaku?

Pre posete lekaru. Pomozite bolesnoj osobi da zapiše simptome koje ima, kao i sve lekove ili dodatke ishrani koje uzima. Takođe napravite spisak svih pitanja koje treba da postavi lekaru. Pomozite joj da se priseti svih detalja o svom zdravstvenom stanju, kao i istorije bolesti u porodici. Nemojte pretpostaviti da lekar to zna ili da će sam pitati.

S poštovanjem slušajte, postavljajte pitanja i zapisujte

Tokom posete lekaru. Budite sigurni da i vi i pacijent razumete ono što lekar govori. Postavljajte pitanja, ali nemojte da namećete svoje mišljenje. Dozvolite pacijentu da govori u svoje ime. Pažljivo slušajte i zapisujte. Pitajte koje mogućnosti lečenja stoje na raspolaganju. U nekim slučajevima je mudro predložiti pacijentu da potraži još neko mišljenje.

Pregledajte lekareve preporuke i recepte

Nakon posete lekaru. Razgovarajte s pacijentom o onome što je bilo na pregledu. Postarajte se da dobije prave lekove. Podstaknite ga da uzima terapiju onako kako mu je prepisana i da odmah obavesti lekara ukoliko dođe do neželjenih reakcija. Ohrabrite ga da ostane pozitivan i da sledi sva uputstva lekara, kao što su dodatni pregledi i kontrole. Pomozite mu da se bolje upozna sa svojom bolešću.

U bolnici

Postarajte se da je sva dokumentacija uredno popunjena

Budite pribrani i pratite situaciju. Pacijent koji mora da bude smešten u bolnicu možda je zabrinut i oseća se bespomoćno. Ako ste vi pribrani i pažljivi, i drugima ćete pomoći da budu opušteniji, a i manja je verovatnoća da će doći do grešaka. Postarajte se da sva medicinska dokumentacija bude uredno pripremljena. Poštujte pacijentovo pravo da se informiše i donese odluke o lečenju. Ukoliko je previše bolestan za to, poštujte njegove zahteve u pisanoj formi, kao i onog koga je izabrao za punomoćnika, bilo da je to blizak rođak ili neko drugi. *

S poštovanjem iznesite osoblju svoja zapažanja

Preuzmite inicijativu. Nemojte se plašiti da nešto kažete. Vaša dostojanstvena pojava i dobri maniri mogu podstaći medicinsko osoblje da obrati više pažnje na pacijenta i da mu čak pruži kvalitetniju negu. U mnogim bolnicama, pacijente pregleda više lekara. Možete im pomoći tako što ćete im preneti zapažanja njihovih kolega. Pošto vi poznajete pacijenta, u mogućnosti ste da im ukažete na bilo kakve promene u njegovom fizičkom ili mentalnom stanju.

Učinite ono što možete, ali nemojte smetati

Pokažite poštovanje i zahvalnost. Zaposleni u bolnici često rade pod velikim pritiskom. Ponašajte se prema njima onako kako biste voleli da se drugi ponašaju prema vama da ste na njihovom mestu (Matej 7:12). Pokažite da cenite njihovo obrazovanje i iskustvo, da imate poverenja u njihovu stručnost i da ste zahvalni za njihov trud. Takvo cenjenje ih može navesti da daju sve od sebe.

Niko ne može izbeći bolest. Ali onome ko je bolestan mnogo će značiti ako smo razboriti i stojimo mu na raspolaganju (Poslovice 17:17).

^ odl. 8 Zakon i praksa koji se odnose na prava i dužnosti pacijenta razlikuju se od zemlje do zemlje. Pobrinite se da je pacijentova dokumentacija u kojoj je naveden njegov izbor lečenja kompletna i najnovijeg datuma.