Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kad moraš da živiš s roditeljima

Kad moraš da živiš s roditeljima

IZAZOV

Često mladi koji žele da se osamostale naiđu na probleme zbog kojih moraju da se vrate kod roditelja. Da li se i tebi to dogodilo?

Iako voliš svoje roditelje, povratak ti može teško pasti. Na primer, devojka koja se zove Sara * kaže: „Dok sam živela sama, imala sam više samopouzdanja, jer nisam morala ni na koga da se oslanjam. Sada se ponovo osećam kao dete.“ Mladić po imenu Ričard rekao je nešto slično: „Nisam želeo da se vratim kod roditelja, ali nisam mogao ni da se izdržavam sam. Osećao sam se kao gubitnik.“

Ako se i ti nalaziš u sličnoj situaciji, ovaj članak ti može pomoći da ponovo staneš na noge.

RAZLOZI

Novčani problemi. Mnogi mladi se suoče sa surovom realnošću kada uvide koliki su troškovi života. „Iako sam radio, potrošio sam svu ušteđevinu“, kaže Ričard, kog smo ranije citirali. Slično se dogodili i Sonji, devojci koja je otišla od kuće sa 24 godine, a vratila se nakon godinu i po dana. „Mogla sam bolje da raspolažem novcem“, ona priznaje. „Kad sam otišla od kuće, nisam imala ništa, a sad sam se vratila u dugovima.“ *

Nezaposlenost. Gubitak posla može da poremeti i najpažljivije planove za osamostaljivanje, kao što je i Sonja uvidela. „Obučila sam se za medicinskog radnika i prijavila se u jednu agenciju za zapošljavanje koja mi je pomogla da se zaposlim“, ispričala je. „Ali kada sam dobila otkaz, ruke su mi bile vezane. Živela sam u malom mestu bez izgleda da ponovo pronađem posao u struci.“

Nerealna očekivanja. Kada se zaposle, neki mladi nisu uopšte spremni za ono što sa sobom nosi zarađivanje za život. Posao im je često teži nego što su očekivali. Kada shvate da njihova dugoočekivana nezavisnost nije tako sjajna, njihove iluzije se rasprše. Nesumnjivo nisu očekivali da će život biti tako pun izazova.

ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Razgovaraj s roditeljima o povratku. Na primer, dogovori se oko sledećih stvari: Koliko dugo ćeš morati da živiš s njima? Kako ćeš pomoći oko troškova? Koje kućne poslove ćeš obavljati? Šta ćeš uraditi kako bi ponovo bio finansijski nezavisan? Bez obzira na to koliko godina imaš, zadrži na umu da si se vratio pod krov svojih roditelja i da moraš da poštuješ njihova pravila. (Biblijska misao: Izlazak 20:12.)

Nauči da raspolažeš novcem. U jednom priručniku za mlade o tome kako raspolagati novcem (The Complete Guide to Personal Finance: For Teenagers and College Students) stoji sledeće: „Način na koji trošiš novac usko je povezan s tim koliko ćeš biti uspešan u vođenju svojih finansija [...] Prva i najvažnija stvar jeste da se novac ne troši na nepotrebne stvari.“ (Biblijska misao: Luka 14:28.)

Potraži dobre savete. Roditelji i drugi odrasli mogu ti pomoći da naučiš da planiraš troškove i plaćaš račune. „Morala sam da se vratim na početak i naučim osnovne stvari“, kaže devojka po imenu Marija. „Jedna prijateljica mi je pomogla da napravim spisak potrebnih i nepotrebnih troškova. Nisam mogla da verujem! Većina mojih izdataka bila je potpuno nepotrebna. Takođe sam naučila koliko je samodisciplina važna za samostalan život.“ (Biblijska misao: Poslovice 13:10.)

Nije toliko važno šta radiš, već koliko si vešt u tome

Potrudi se da pronađeš posao. Vreme koje si ranije provodio na poslu sada iskoristi da tražiš novo zaposlenje. Reč opreza: neki će ti govoriti da „slediš svoje snove“. Ali ako tražiš posao iz snova, to ti znatno sužava izbor i tako propuštaš druge prilike koje ti se pružaju. Nemoj se samo koncentrisati na određenu vrstu posla nego uzmi u obzir i druge mogućnosti. Zapamti da nije toliko važno šta radiš, već koliko si vešt u tome. U stvari, što si iskusniji i veštiji u svom poslu, više ćeš uživati u njemu. Ne moraš da radiš ono što voliš da bi voleo ono što radiš.

^ odl. 5 Imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 8 Studenti se često susreću sa istim problemom. Prema jednom izveštaju objavljenom u časopisu The Wall Street Journal, student iz Sjedinjenih Država koji uzme zajam diplomira s prosečnim dugom od 33 000 dolara.