Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 POGLED U SVET

Bliski istok

Bliski istok

Nekada kolevka mnogih drevnih civilizacija, Bliski istok obiluje arheološkim nalazištima.

Hananski vinari.

Arheolozi su 2013, na području drevnog Hanana, otkrili ogroman vinski podrum star nekih 3 700 godina. U njemu se nalazilo 40 velikih krčaga u koje je moglo stati vina koliko i u 3 000 današnjih flaša. Arheolog koji je analizirao tragove vina u krčazima primetio je da su Hananci veoma ozbiljno pristupali pravljenju vina. On je izjavio: „Vino u svakom krčagu pravljeno je strogo po istoj recepturi.“

DA LI STE ZNALI? Biblija pominje da je u drevnom Izraelu postojalo „najbolje vino“ i da se vino čuvalo u velikim krčazima (Pesma nad pesmama 7:9; Jeremija 13:12).

Nagli porast stanovništva.

Prema izveštaju u novinama Guardian, u Egiptu je 2012. rođeno 560 000 beba više nego 2010„To je najveći priraštaj u istoriji Egipta“, rekao je Maged Osman iz egipatskog centra za istraživanje javnog mnjenja Baseera. Ako se porast stanovništva nastavi ovim tempom, stručnjaci procenjuju da će se ova zemlja suočiti s još većom nestašicom vode, energije i hrane.

DA LI STE ZNALI? Biblija govori o tome da Bog želi da zemlja bude nastanjena i da ljudi imaju sve što im je potrebno (Postanak 1:28; Psalam 72:16).

Pronađeni sakriveni novčići.

Više od sto bronzanih novčića s natpisom „godina četvrta“, pronađeno je u blizini jednog auto-puta u Izraelu. Taj natpis se odnosi na četvrtu godinu (69/70 n. e.) jevrejske pobune protiv Rima, koja je vodila do uništenja Jerusalima. „Očigledno se neko bojao da se bližila katastrofa — možda je bio svedok napredovanja rimske vojske“, kaže Pablo Becer, direktor iskopavanja. „Sakrio je svoj imetak u nadi da će se kasnije vratiti po njega.“

DA LI STE ZNALI? Godine 33. n. e., Isus je prorekao da će Rimljani opkoliti Jerusalim. Podstakao je hrišćane da sigurnost potraže u gorama (Luka 21:20-24).