Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Jezero Nikaragva krasi ostrvo Ometepe, koje ima bujnu vegetaciju i sastoji se od dva velika vulkana spojena zemljouzom

ZEMLJE I NARODI

Poseta Nikaragvi

Poseta Nikaragvi

NIKARAGVU često nazivaju zemljom jezera i vulkana. U njoj se nalazi najveće jezero u Srednjoj Americi — jezero Nikaragva. Urođenici ga nazivaju Kosiboka, što znači „slatko more“. Krase ga stotine ostrva i jedino je slatkovodno jezero u kome žive ribe karakteristične za okean, kao što su ajkule, sabljarke i tarponi.

Frangipani, nacionalni cvet Nikaragve

U Nikaragvi se takođe nalazi i najnepristupačnija oblast u Srednjoj Americi — Obala Moskito. Reč je o 65 kilometara širokom pojasu koji se prostire duž većeg dela istočne obale i nastavlja u susednom Hondurasu. Miskiti (drugi naziv za Moskito) predstavljaju jednu od nekoliko urođeničkih grupa iz Nikaragve čija istorija seže i pre dolaska Evropljana u 16. veku.

Miskiti su međusobno tesno povezani i imaju jedinstvene običaje. Na primer, u njihovom jeziku ne postoje reči za formalno obraćanje, kao što su „gospodin“ i „gospođa“. Na selu, mladi oslovljavaju starije sa „čiko“ i „teto“, bez obzira da li su u srodstvu ili ne. Među ženama iz ovog naroda postoji stari običaj da bliske prijatelje ili rođake pozdravljaju tako što svoj obraz prislone uz njihov, a zatim duboko udahnu kroz nos.

Lokalni stanovnici

Publikacije o Bibliji, koje su Jehovini svedoci izdali na jezicima majangna i miskito