Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

GLEDIŠTE BIBLIJE

Siromaštvo

Siromaštvo

Uprkos dobronamernim nastojanjima da se nešto promeni, širom sveta milioni žive u siromaštvu.

Kako siromašni mogu biti srećni?

ŠTA LJUDI KAŽU.

Mnogi veruju da materijalno blagostanje vodi do sreće i zadovoljstva i da pravi uspeh najviše zavisi od toga koliko novca neko ima. Smatra se da siromašni ne mogu imati ispunjen i srećan život pošto im je dostupno samo osnovno obrazovanje, ili ni toliko, nemaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i druge povlastice.

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Biblija naučava da prava sreća ne zavisi od ekonomske situacije nego od dobrog odnosa sa Stvoriteljem. U njoj stoji: „Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3). Bez obzira na njihovo finansijsko stanje, oni koji su svesni svojih duhovnih potreba traže Božje vođstvo u životu i na taj način usvajaju biblijska merila, što im donosi istinsko zadovoljstvo i unutrašnji mir. To vodi ka pravoj sreći.

Oni koji razumeju i primenjuju biblijske savete u boljoj su poziciji da se bore sa siromaštvom. Na primer, Biblija upozorava ljude da se čuvaju štetnih navika kao što su korišćenje duvana i zloupotreba alkohola. Na takve navike odlazi dosta novca i one mogu izazvati zdravstvene probleme za koje je potrebno skupo lečenje (Poslovice 20:1; 2. Korinćanima 7:1).

Biblija takođe upozorava na razorne posledice pohlepe i materijalizma (Marko 4:19; Efešanima 5:3). Ti saveti mogu pomoći osobi da izbegava kockanje i da ne gaji „ljubav prema novcu“, za koju Biblija kaže da je „koren svakog zla“ (1. Timoteju 6:10). U njoj takođe stoji: „Čak i kad neko ima obilje, njegov život ne proizlazi iz onoga što ima“ (Luka 12:15). Jednostavno rečeno, nema tog novca kojim se može kupiti život. S druge strane, postupanje po biblijskim mudrim savetima čini život smisaonim i donosi pravu sreću.

Iako se siromašni moraju boriti da dođu do hrane, odeće i zaklona, oni mogu biti radosni ako su zadovoljni onim što imaju, usredsređeni na to da ugode Stvoritelju i žive po njegovoj volji. Oni uviđaju da je istinito obećanje iz Biblije koje glasi: „Blagoslov od Jehove obogaćuje, i nikakav bol Bog pri tom ne zadaje“ (Poslovice 10:22).

KLJUČNI STIH: „Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba.“ (Matej 5:3)

Hoće li ikada doći kraj siromaštvu?

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Ljudski napori da reše problem siromaštva nisu urodili plodom, ali Bog će se, u svoje vreme, pozabaviti korenom tog problema, a to je sebičnost pojedinaca i vlasti koje gledaju samo svoje interese (Propovednik 8:9). Naš Stvoritelj će zameniti ljudske vlasti, koje se vode ličnim interesima. Njegovo Kraljevstvo, to jest nebeska vlast, zbrinuće potrebe svih stanovnika zemlje, bez razlike. Biblija jasno obećava da će Kralj Božjeg Kraljevstva samilosno rešiti probleme siromašnih. „On [će] izbaviti ubogoga koji u pomoć zove [...] Sažaliće se na siromaha i na ubogoga, i duše će ubogih spasti“ (Psalam 72:12-14).

Zemlja će biti pravi raj gde će svi imati dom i dovoljno hrane, bez traga siromaštva. U biblijskoj knjizi koju je napisao prorok Isaija, Bog obećava da će njegov narod „graditi kuće i stanovaće u njima, sadiće vinograde i ješće njihov rod“. Dalje kaže: „Moji će izabranici uživati u plodovima svojih ruku“ (Isaija 65:21, 22). Ne samo da se niko neće boriti za goli opstanak već će svi biti na gozbi „od najboljih jela“ i uživaće u svim dobrim stvarima koje će im Jehova obezbediti (Isaija 25:6).

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR.

Razmišljanje o Božjem obećanju o svetu bez siromaštva uverava one koji žive u teškim uslovima da je Bogu stalo do njih i da će njihovim problemima uskoro doći kraj. Ta nada može osobi uliti snagu da izdrži pod teškim okolnostima.

KLJUČNI STIH: „On [će] izbaviti ubogoga koji u pomoć zove [...] Sažaliće se na siromaha i na ubogoga, i duše će ubogih spasti.“ (Psalam 72:12, 13)