Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Mehanički zupčanici jednog skakavca

Mehanički zupčanici jednog skakavca

DUGO se smatralo da je mehanizam zupčanika proizvod genijalnog ljudskog uma. Međutim, otkriveno je da nije tako. Pronađeno je da jedan insekt ima zupčanike koji se savršeno uklapaju jedan u drugi. * Reč je o jednoj vrsti skakavaca koja se može naći u baštama širom Evrope.

Dok ne pređe u odraslo doba, ovaj insekt prilikom skoka može da dostigne brzinu od 3,9 metara u sekundi, i to u dvehiljaditom delu sekunde. Zbog toga sila gravitacije skoro 200 puta više deluje na njegovo telo! Dok trepnete, ovaj insekt nestaje iz vašeg vidokruga. Da bi mogao ovako da skoči, njegove noge moraju proizvesti potpuno istu silu i to istovremeno. U čemu je tajna ovakve preciznosti?

Razmislite o sledećem: Naučnici su otkrili da ovaj skakavac u korenu zadnjih nogu ima zupčanike koji se savršeno uklapaju jedan u drugi. Zahvaljujući tom mehanizmu, pri skoku su noge ovog skakavca savršeno sinhronizovane. Da nije tako, skok bi više ličio na nekontrolisan okret!

Kod ostalih živih bića, nervni sistem sinhronizuje rad nogu. Međutim, kod mlade jedinke ovog skakavca nervni impulsi ne bi bili dovoljno brzi. Zato njegovi precizni zupčanici obavljaju taj posao. „Zupčanike obično povezujemo s mašinama koje je konstruisao čovek“, navodi naučnik Gregori Saton. Zašto? „Nismo dovoljno tražili [na drugim mestima]“, kaže on.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je mehanizam zupčanika ovog skakavca nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?

^ odl. 3 Ovi zupčanici otpadaju kada mlada jedinka prelazi u stadijum odraslog insekta.