Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kad veza ne uspe

Kad veza ne uspe

IZAZOV

„Mislila sam da sam našla pravu osobu. ’S ovim dečkom mogla bih da provedem večnost‘, govorila sam sebi. Ali nakon dva meseca sam raskinula s njim. Nisam mogla da verujem da se veza koja je u početku bila tako lepa završila tako brzo!“ (Ana). *

„Izgledalo je da smo toliko slični. U glavi sam nas već videla venčane. Međutim, s vremenom sam razumela da se mnogo razlikujemo. Kada sam shvatila koliku bih grešku mogla da napravim, prekinula sam vezu“ (Elena).

Da li se i tebi tako nešto desilo? Ako jeste, značiće ti saveti iz ovog članka.

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Raskid može boleti i osobu koja je raskinula. „Grozno sam se osećala“, rekla je devojka po imenu Sara, koja je raskinula s dečkom nakon šest meseci. „U jednom momentu on je bio deo mog života i budućnosti, a u drugom je nestao. Kada bih čula pesme koje smo voleli, setila bih se lepih trenutaka koje smo proveli zajedno. Kada bih bila na mestima gde smo zajedno odlazili, osećala bih bolnu prazninu. Ta osećanja su me obuzimala iako sam ja prekinula vezu!“

Iako je bolan, raskid može biti dobra odluka. „Niko ne želi da povredi drugu osobu“, kaže Elena, koju smo citirali na početku. „S druge strane, shvatiš da ćete oboje biti povređeni ako nastavite vezu koja očigledno ne funkcioniše.“ S tim se slaže i Sara. „Mislim da ako nisi srećan s nekim u vezi, verovatno nećeš biti srećan ni u braku s njim, pa je raskid zapravo najbolje rešenje“, kaže ona.

Ako raskineš, ne znači da si loša osoba. U suštini, veza treba da se završi odlukom, a ne obavezno brakom. Ako se s jedne ili druge strane pojave ozbiljne sumnje u to da li ste jedno za drugo, raskid bi mogao biti prava odluka. Međutim, činjenica da je tvoja veza bila promašaj ne znači da si ti promašaj. Raskid nije kraj sveta. Ali kako možeš da se oporaviš?

ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Suoči se sa svojim bolom. „Nisam izgubila samo prijatelja, izgubila sam najboljeg prijatelja“, priznaje Elena. Kad s nekim raskineš, normalno je da jedno vreme patiš. „Prekinuta je veza“, kaže mladić po imenu Adam, „i to ne može proći bez ikakvih bolnih osećanja, čak i ako znaš da je tako najbolje.“ Možda se osećaš poput kralja Davida koji se spominje u Bibliji. „Svu noć suzama postelju svoju kvasim“, napisao je on kada je prolazio kroz jedan veoma težak period (Psalam 6:6). Ponekad je najbolje suočiti se s bolom, a ne izbegavati ga. Prvi korak ka oporavku upravo je prihvatanje onoga što osećaš. (Biblijska misao: Propovednik 3:1, 4.)

Druži se s onima kojima je stalo do tebe. Naravno, to je lakše reći nego učiniti. „U početku nisam želela nikoga da vidim“, iskreno kaže ranije citirana Ana. „Trebalo mi je vremena da se oporavim, da o svemu dobro razmislim i sve složim u glavi.“ Međutim, ona je s vremenom uvidela koliko je mudro da provodi vreme s bliskim prijateljima koji je mogu ohrabriti. „Sada pozitivnije gledam na stvari“, kaže ona, „a to što sam prekinula vezu ne deluje mi toliko strašno kao ranije.“ (Biblijska misao: Poslovice 17:17.)

Nauči nešto iz onoga što se desilo. Pitaj se: ’Da li je ova situacija otkrila područja u kojima treba da se poboljšam? Da li postoji išta što bih mogao drugačije da uradim u sledećoj vezi?‘ „Kad je prošlo malo vremena, mogla sam dobro da razmislim o svemu što se dogodilo“, kaže devojka po imenu Marija. „Međutim, moralo je da prođe vreme dok nisam uspela da na stvari gledam racionalnije, bez uplitanja emocija.“ Ranije pomenuti Adam rekao je nešto slično: „Trebalo mi je godinu dana da prebolim raskid. A još više dok nisam bio u stanju da iz tog iskustva nešto i naučim. Saznao sam mnogo o sebi, suprotnom polu i vezama. Sada me taj raskid mnogo manje boli.“

Moli se. Biblija kaže da Bog „leči one koji su slomljenog srca, i previja njihove bolne rane“ (Psalam 147:3). On nije bračni posrednik, niti ga možemo kriviti za neuspelu vezu, ali nam želi najbolje. Zato mu izlivaj sva svoja osećanja u molitvi. (Biblijska misao: 1. Petrova 5:7.)

^ odl. 4 Imena u ovom članku su promenjena.