Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | DA LI IMATE KONTROLU NAD SVOJIM ŽIVOTOM?

Izazov: Previše obaveza

Izazov: Previše obaveza

POTREBNI ste deci, i to odmah. Šef traži da mu se hitno javite. Zove vas supružnik. I sve to u trenutku dok pomažete svom bolesnom roditelju. Niste tako zamišljali život, ali to je ipak vaša svakodnevica. ’Šta da radim?‘, pitate se. ’Svima njima sam potreban!‘ Udovoljavanje svakoj njihovoj želji možda nije najbolje ni za vas, ni za njih. Kako možete povratiti ravnotežu?

PRIMER IZ SVETOG PISMA: MOJSIJE

Dok je bio jedini sudija u drevnom Izraelu, Mojsije je smatrao da jednostavno radi ono što mora. Ali njegov tast mu je rekao: „Ne radiš dobro. Sigurno ćeš se umoriti.“ Predložio je Mojsiju da većinu sudskih slučajeva prepusti drugim iskusnim muškarcima, a sebi ostavi samo najteže. Šta će se time postići? Tast je rekao Mojsiju: „Moći ćeš izdržati, a i ceo ovaj narod u miru će ići svojoj kući“ (Izlazak 18:17-23).

PRIMER DELINE

Kao što smo ranije pomenuli, Delina boluje od distonije, jednog neuromuskularnog oboljenja. Takođe brine o trojici mentalno bolesne braće. „Shvatila sam da sam manje pod stresom ako se usredsredim na ono što me čeka samo u jednom danu i ako ne odugovlačim“, kaže ona. „Pošto otvoreno govorim o svojoj situaciji, suprug i drugi mi priskaču u pomoć. Takođe svakog jutra malo radim u bašti. To me veoma opušta.“

„Sve ima svoje vreme.“ (Propovednik 3:1)

ŠTA MOŽETE UČINITI

Ako imate osećaj da ste zbog brojnih obaveza izgubili kontrolu nad svojim životom, pokušajte sledeće:

  • Pronađite nekog ko bi vam mogao pomoći. Na primer, mogu li to biti vaša deca ako žive s vama? Ili možda neki rođak ili prijatelj koji žive u blizini?

  • Kažite šta vam je potrebno. Na primer, razgovarajte sa šefom ako su njegovi zahtevi nerazumni. To ne znači da treba da mu pretite otkazom. Jednostavno mu predočite s čim se sve borite. Možda će biti spreman da vam izađe u susret.

  • Zapišite sve obaveze koje ispunjavate tokom jedne sedmice. Može li bar neku od njih uraditi neko drugi?

  • Mudro odlučite da li ćete prihvatiti poziv da negde odete. Ako nemate vremena ili snage, ljubazno recite ’ne‘.

Rezime: Ako se trudite da uradite sve, postoji opasnost da na kraju nećete moći ništa.