Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Riba koja pravi pesak

Riba koja pravi pesak

KAKO nastaje pesak? Postoji mnogo načina. Ali možda će vas iznenaditi onaj koji ćemo opisati u ovom članku. Reč je o ribi-papagaju. Ona „melje“ koral i pretvara ga u pesak!

Ova riba živi u tropskim vodama širom sveta. Nakon što proguta delove uginulog korala, ona uzima hranljive sastojke, a ostalo izbacuje u vidu peska. U tome joj pomažu snažne vilice i jaki zubi u ždrelu. Neke vrste mogu da žive i do 20 godina, a da ne istroše zube.

Dok užurbano „žvaću“ uginule korale, na nekim područjima tako nastane više peska nego u bilo kom drugom prirodnom procesu. Neki istraživači procenjuju da ova riba godišnje može proizvesti oko sto kilograma peska.

Scarus niger

Ona ima još jednu važnu ulogu. Pošto se gosti uginulim koralima prekrivenim algama, kao i drugim biljkama, ona održava čistoću koralnih grebena. Možemo reći da je za to zaslužan njen neobični „meni“. Tamo gde nema nje i drugih biljojeda, koralni grebeni ubrzo postaju zagušeni algama i morskom travom. „Neki kažu da današnji koralni grebeni ne bi bili u ovakvom stanju da nije biljojeda“, navodi se u knjizi Reef Life.

Sav ovaj naporan rad danju iziskuje dobar odmor noću, a i u tom pogledu je ova riba neobična. Koralni greben je noću opasno mesto, budući da ima mnogo grabljivica. Riba-papagaj se obično zavuče u neku šupljinu da bi tamo spavala. Međutim, to nije u potpunosti sigurno mesto kad se pojave gladne ajkule.

Neke od ovih riba noću pribegavaju još jednoj taktici da bi se zaštitile. Naime, one luče sluz kojom se omotavaju i tako izgledaju kao da su obukle prozirnu spavaćicu. Okeanografi smatraju da ih taj sloj neprijatnog mirisa štiti od grabljivica.

Ove ribe spadaju među najuočljivije i najlepše ribe na koralnim grebenima. I mužjaci i ženke su različitih, jarkih boja, koje se menjaju s prolaskom godina. Ali najlepše od svega je to što tamo gde nisu ugrožene zbog preteranog ribolova postaju prilično pitome. Zato ih je najlakše posmatrati.

Gledati izbliza ribe-papagaje i slušati ih dok „žvaću“ korale nešto je što će retko koji istraživač zaboraviti. Dok se šepure u svom prelepom ruhu, one održavaju svoju sredinu u zdravom stanju za sebe i druge stanovnike korala, a i prelep su prizor za ljude.