Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako sačuvati privrženost u braku

Kako sačuvati privrženost u braku

IZAZOV

Na dan venčanja, dali ste zavet. Tim svečanim obećanjem ste se obavezali da ćete ceo život biti uz svog supružnika i da ćete premostiti svaku prepreku na koju naiđete.

Međutim, kako godine prolaze, svakodnevne trzavice uzimaju svoj danak. Da li ste i dalje privrženi svom supružniku?

ŠTA TREBA DA ZNATE

Privrženost je poput sidra koje braku daje stabilnost

Privrženost je rešenje problema, a ne problem. Takvo gledište danas nije baš popularno. Neki bi rekli da je privrženost bračnom drugu poput lanaca zbog kojih trpite posledice loše odluke. Međutim, bolje je da razmišljate o njoj kao o sidru koje braku daje stabilnost. Žena po imenu Megan kaže: „Privrženost je ono što vam, kada dođe do sukoba, uliva poverenje da ni vi ni vaš supružnik nećete otići.“ * Ako ste sigurni u svoj brak — čak i kada dođe do poteškoća — to će biti temelj za rešavanje svakog problema. (Videti okvir „ Privrženost i odanost“.)

Rezime: Kada dođe do problema u braku, vreme je da produbite privrženost, a ne da je dovodite u pitanje.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Razmislite o svom stavu. „Zauvek zajedno.“ Da li se zbog tih reči osećate zarobljeno, ili vam ulivaju osećaj sigurnosti. Kad se pojave problemi, da li se na horizontu uvek pomalja misao o mogućem odlasku? Da biste sačuvali privrženost, veoma je važno da na brak gledate kao na trajnu vezu. (Biblijska misao: Matej 19:6.)

Razmislite o svom odrastanju. Na vaš stav prema privrženosti može uticati ono što ste videli kod svojih roditelja. „Roditelji su mi se razveli kad sam bila mala“, kaže Lija, „pa se plašim da je njihovo iskustvo uticalo na moju sliku o braku.“ Ali vaš brak može biti drugačiji. Niste osuđeni da ponavljate greške svojih roditelja! (Biblijska misao: Galatima 6:4, 5.)

Razmislite o svojim rečima. Kad dođe do nesuglasica, pazite da u jeku svađe ne kažete nešto zbog čega ćete posle zažaliti. Na primer, „Napuštam te!“ ili „Naći ću nekog ko će me ceniti!“ Takve izjave potkopavaju privrženost i ne rešavaju postojeći problem. One su samo povod da oboje nastavite s teškim rečima. Zato umesto uvreda možda možete reći: „Očigledno je da smo se oboje iznervirali. Hajde da to kasnije zajedno rešimo.“ (Biblijska misao: Poslovice 12:18.)

Jasno pokažite da ste privrženi bračnom drugu. Držite fotografiju supružnika na radnom mestu. Govorite pozitivno o svom braku. Trudite se da telefonirate jedno drugom kad niste zajedno. Govorite „mi“ i koristite izraze poput „moja žena i ja“ ili „moj muž i ja“. Time ćete i drugima i sebi staviti do znanja da ste privrženi svom supružniku.

Pronađite dobre uzore. Ugledajte se na zrele bračne parove koji uspešno izlaze na kraj s problemima u braku. Pitajte ih: „Šta privrženost vama znači i kako vam pomaže u braku?“ Biblija kaže: „Kao što se gvožđe gvožđem oštri, tako čovek oštri lice drugog čoveka“ (Poslovice 27:17). Zašto ne biste u skladu s tim rečima tražili savet od onih koji imaju uspešan brak?

^ odl. 7 Biblija dopušta razvod braka ako jedan od supružnika počini preljubu. Videti članak „Gledište Biblije — Preljuba“ u ovom izdanju.