Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Zašto mačka ima brkove?

Zašto mačka ima brkove?

MAČKE su uglavnom aktivne noću. Po svemu sudeći, brkovi im pomažu da odrede gde su predmeti iz njihove blizine, kao i da uhvate plen. To je posebno važno kad padne veče.

Razmislite o sledećem: Brkovi kod mačaka rastu iz tkiva bogatog nervnim završecima. Ti nervi su osetljivi čak i na najslabije strujanje vazduha. Zbog toga one mogu lako odrediti gde su neki predmeti, a da ih čak ne vide. To je noću zaista prednost.

Budući da su im brkovi tako osetljivi, mačke mogu registrovati bilo kakvo kretanje u svojoj blizini. Takođe mogu odrediti koliko je širok neki otvor, pre nego što pokušaju da uđu u njega. Encyclopædia Britannica s pravom priznaje da je „uloga brkova (vibrissae) tek donekle objašnjena; međutim, jedno je sigurno — ako se mački odseku brkovi, ona je privremeno onesposobljena“.

Naučnici prave robote sa „elektronskim brkovima“, to jest senzorima koji reaguju poput mačjih brkova i tako omogućuju robotima da se lakše kreću među preprekama. Ti senzori mogu „imati široku primenu — na primer, u naprednoj robotici, komunikaciji između ljudi i mašina i u biološkoj sferi“, kaže Ali Džavi, naučnik s Kalifornijskog univerziteta Berkli.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li su izuzetno osetljivi mačji brkovi nastali slučajno ili su delo Stvoritelja?